Kultura

Preminuo književnik i publicist Ivan Kordić

Književnik i publicist Ivan Kordić preminuo je u 77. godini, objavila je njegova kćerka Tina Kordić na Facebooku.

FOTO: TINA KORDIC/FACEBOOK
FOTO: TINA KORDIC/FACEBOOK

“Sa velikom tugom u srcu i mnogo ljubavi: Počivaj u miru, tata”, stoji u objavi kćerke Tine.

Ovaj pjesnik, rođen u Blizancima u blizini Čitluka, 22. februara 1945. godine, ostavio je veliki pečat u bh. poeziji i novinarstvu.

Ivan Kordić, pjesnik, pripovjedač, esejist, novinar, pozorišni i književni kritičar iza sebe je ostavio važna književna i novinarska djela.

Objavio je pjesničke knjige “Rumen”, “Rika na razbojištu sunca”, “Odbjegla krinka”, “Kuća pod nebom”, “Cesta izvan krajolika” i mnoge druge.

Dobitnik je brojnih nagrada kao što su: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 2001. godine, nagrada za životno djelo Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu 2005., Bosanski stećak 2006., godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolju knjigu 2008. godine, te nagradu “Skender Kulenović” 2009.

Radio je i kao novinar te urednik informativnog programa TVSA i TVBiH.

Bio je prvi urednik kulturno-zabavnog programa FTV, te je uređivao i vodio emisiju “Kažiprst”.

Autor je scenarija za kratki igrani film “Akumulator”, te brojnih dokumentarnih emisija.

Supotpisnik je otvorenog pisma petorice bh. i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao “odgovornomu za političko uništenje Bosne i Hercegovine”.

U Sarajevu je proveo godine agresije na Bosnu i Hercegovinu i u tom periodu napisao je više od 300 aktuelnih političkih komentara na Dnevniku TV Sarajevo i u “Oslobođenju”, čiji dio je objavljen 1993. u knjizi “Laž, mržnja, zločin”.

Smatra se jednim od najoriginalnijih i najautentičnijih pjesnika u svojog generaciji i poslijeratnoj bh. poeziji, prenosi Oslobođenje.