BiH

Šta se danas sprema? Formiran Štab bezbjednosne akcije za dan RS kojim rukovodi direktor policije…

Resorni ministar Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević posjetit će danas Policijsku upravu Istočno Sarajevo na Palama, gdje će se sastati sa njenim načelnikom Branimirom Šehovcem.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

“Organizovanje svih aktivnosti oko obilježavanja dana RS veliki je zadatak i bezbjednosni izazov za MUP RS”, izjavio je za RTRS Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Zbog toga je prije mjesec dana formiran Štab bezbjednosne akcije dan Republike 2023. kojim rukovodi direktor policije. Zadatak Štaba je učiniti sve kako ni u jednom momentu ne bi bio ugrožen niko u RS-u, kazao je on te dodao:

Pročitajte još

-Poseban akcenat je, zbog blizine entitetske granice, stavljen na bezbjednost u Istočnom Sarajevu gdje se održava 9. januara svečani defile sa velikim brojem učesnika.

Resorni ministar Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević posjetit će danas Policijsku upravu Istočno Sarajevo na Palama, gdje će se sastati sa njenim načelnikom Branimirom Šehovcem, piše Slobodna Bosna.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik pozvao je građane na obilježavanje neustavnog dana entiteta RS u Istočno Sarajevo.

Podsjećamo, 9. januar, kao “dan RS-a” i bivši Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine, a potom i Ustavni sud BiH proglašavali su neustavnim!

Sudskom odlukom nije osporeno vjernicima da obilježavaju krsnu slavu, kao ni “dan RS-a”, ali je utvrđeno da “dan RS-a ne može biti 9. januar”. O ovome se izjasnila i Venecijanska komisija koja je u svom mišljenju ocijenila da je “diskriminatoran, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.