Svijet

Suša u Italiji prijeti okolišu i privredi

Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, rijeke i korita ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okoliš i privredu, upozorila je agencija za navodnjavanje.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Nekoliko talijanskih regija već je proglasilo vanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje.

“Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura, koje su pred kraj juna dosegnule 40 stepeni Celzija, vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji”, izvijestila je agencija ANBI.

Rijeka Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru i osigurava uvjete otprilike za trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje, bilježi najniži vodostaj u zadnjih sedamdeset godina.

U velikim jezerima na sjeveru zemlje voda se već spustila ispod rekordno niske razine ili joj je blizu, a snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji. Razina vode u Tiberu na najnižoj je razini u nekoliko godina, a u Anieneu protok je prepolovljen.