BiH

Ustavni sud BiH: Sudije odlučuju o Džaferovićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine trebalo bi da na dvodnevnoj sjednici, koja počinje danas, razmatra zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlom sazivu Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi Republike Srpske.

FOTO: USTAVNI SUD BIH
FOTO: USTAVNI SUD BIH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra prošle godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Džaferović je na dan stupanja na snagu ovog zakona, 28. juna ove godine, podnio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom je zatražio njegovo ukidanje, prenosi Srna.

Na dvodnevnoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude razmatran i zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića za ocjenu ustavnosti i usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH i izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu je navedeno će biti razmatran i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.