IT

99% hakovanja se obavlja društvenim inžinjeringom: Četiri savjeta za bezbjednost na internetu?

Hakeri postaju sve sofisticiraniji, a hakovanje može da ima strašne posljedice – od napada na privatne podatke pa sve do pristupa bankovnim računima napadnutih. U današnje vrijeme jednostavno mjenjanje podešavanja na telefonu više nije dovoljno da bismo bili sigurni na internetu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Stručnjak za cyber bezbjednost Roger Grimes, iz američke kompanije za cyber bezbjednost KnowBe4, upozorio je korisnike Androida i iPhonea da se ne oslanjaju previše na podešavanja pametnog telefona kako bi ostali bezbjedni.

“Svako ko misli da će bilo koje podešavanje spriječiti hakere da ga iskoriste, ne razumiju kako hakeri uopšte hakuju”, izjavio je Grimes za The Sun.

“99% hakovanja se obavlja društvenim inžinjeringom i putem softvera koji nije zakrpljen. Ništa od toga se ne može spriječiti bilo kakvim podešavanjima. Ako odluče da vas napadnu, bilo koja postavka na vašem telefonu ne može pomoći”, objasnio je cyber stručnjak.

Četiri savjeta za bezbjednost na internetu

Grimes je zato podjelio četiri savjeta koji mogu pomoći kako bismo bili bezbjedniji na internetu. Njegov prvi savjet je da ljudi postanu svjesniji trikova društvenog inžinjeringa koje hakeri koriste.

To znači da je potrebno čitati o hakerskim napadima i biti na oprezu kada primite neželjenu e-poštu ili poruke. “Pobrinite se da nikada nikome ne dajete privatne informacije ako niste 100 posto sigurni ko je ta osoba”, kaže on.

Drugi savjet je ažuriranje softvera. Tehnološke kompanije redovno nude bezbjednosne zakrpe u ažuriranjima, pa Grimes savjetuje da pripazite na najnovija ažuriranja na svom iPhoneu ili Androidu.

Treći savjet je da za prijavu koristite provjeru autentifikacije s više faktora. To znači dobijanje koda porukom (ili putem aplikacije za provjeravanje autentifikacije) kada se negdje prijavljujete.

Grimes objašnjava da ovo predstavlja dodatni stepen sigurnosti u odnosu na samo korišćenje lozinke. “Ali zapamtite: nikada ne djelite svoje kodove ni sa kim, čak ni ako to traži neko ko je naizgled prijatelj, član porodice ili kolega. Možda su i oni sami hakovani”, naglasio je.

Četvrti savjet glasi da provjerite da li koristite različite (i veoma zahtjevne) lozinke za svaku pojedinu web stranicu ili aplikaciju koju posjetite. “Možete koristiti menadžer za lozinke kao što je Apple iCloud Keychain da vam pomogne u tome”, savjetuje ovaj stručnjak za cyber bezbjednost.

Prihvati notifikacije