Sarajevo

5. BH Povorka ponosa: Počela šetnja do Narodnog pozorišta u Sarajevu (FOTO)

Nakon što je danas u 16:00 sati ispred Historijskog muzeja u Sarajevu započelo okupljanje učesnika pete BH Povorka ponosa pod sloganom "Volim da se ne bojim", oni su nešto malo iza 18:00 sati započeli s ovog mjesta šetnju sve do Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Povorka ponosa
FOTO: BOSNAINFO

Pročitajte još

Učesnici kako LGBTQI+ populacije tako i aktivisti i građani krenuli su šetnju sa brojnim porukama koje se prije svega odnose na slobodu da svako bira koga će da voli te da njihova ljubav nije grijeh kao i da se treba dići glas protiv fašizma. Osim zastave LGBTQI+ populacije nose i zastavu Palestine koja za njih predstavlja simbol otpora.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag, piše N1.

Reporteri N1 televizije sa terena javljaju da je sa sigurnosnog aspekta sve spremno za održavanje povorke.

Fatmir Hajdarević iz MUP-a KS su naveli da su preduzeli sve mjere kao i prethodnih godina da sve protekne u najboljem redu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Ovo danas što vidite nije samo rad od danas. Mi intenzivno već dugo radimo da bi sve proteklo u najboljem redu i svaki skup tretiramo isto. U skladu sa procjenom uprave policije adekvatan broj je policije na terenu i osiguravamo skup kako bi grad živio normalno i kako ne bi bilo blokada”, istakao je Hajdarević za N1.

Javljaju i to da je ove godine ipak manji broj učesnika, ali i političkih predstavnika nego prethodnih godina te se pretpostavlja da postoji mogućnost i da je to zbog toga što su velike vrućine.

Aktivistica Dženana Aladžuz za N1 je poručila da je danas ovdje da podrži ljubav.

“Imam dvoje djece i šta ja znam koga će voljeti sutra i želim da znaju da su tata i mama tu za njih.

Članice Organizacionog odbora BH Povorke ponosa Anisa Pračić Šehić i Ivana Arapović danas su podsjetile da su i ovogodišnji zahtjevi LGBTQI+ populacije identične kao i prethodnih godina poručivši da je sramotan čin što institucije ne čine ništa po tom pitanju.

Pračić Šehić je navela da se BH Povorke ponosa održavaju u Sarajevu simbolično jer su tu smještene sve institucije koje donose zakone.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Povorka ponosa
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Mi već pet godinama ističemo svoje zahtjeve, ali nažalost institucije ništa ne čine po pitanju toga što je zapravo sramotan čin. Zahtjevi ovogodišnje BH Povorke ponosa je da se donese Zakon o istospolnim partnerstvima, da se omoguće prava transrodnim osobama, da se donose izmejen i dopune Krivičnih zakona u entitetima koji bi preciznije definisao krivična djela na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta da se zaustavi femicid i da svaka LGBTQI+ osoba autentično živi svoj život”, istakla je Pračić Šehić.