BiH

Počela obnova gradske džamije u Bosanskom Petrovcu

U Bosanskom Petrovcu trenutno živi oko 2.500 Bošnjaka.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Obnova vjerskih objekata počela je odmah poslije rata i zahvaljujući inicijativi tadašnjeg načelnika Midhata Hidića, Općinsko vijeće Bosanski Petrovac donijelo je odluku da se zemljište na kojem se nekada nalazila gradska džamija vrati Islamskoj zajednici, te je odlučeno da se obnovi i gradska džamija koja je postojala do 1946. godine.

– Uz asistenciju tadašnjeg bihaćkog muftije Hasana-ef. Makića, osigurana je donacija od Visokog saudijskog komiteta za pomoć narodu BiH za ponovnu izgradnju ove džamije. Kamen-temeljac je postavljen 1997. godine, a izgradnja je završena i džamija svečano otvorena 1999. godine. To je sada najveća džamija u Bosanskom Petrovcu i ujedno najaktivnija jer se u njoj dešavaju sve važnije vjerske aktivnosti u ovom dijelu Bosanske krajine, ali je dotrajala i neophodno je rekonstruirati – ističe glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Mirzet ef. Spahić.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Dodaje, kako su procjene da bi njena rekonstrukcija koštala oko 500.000 KM. Džamija je već odavno dotrajala u smislu da grijanje ne funkcioniše najbolje, a stolarija je trošna i loša.

– Najviše sredstava očekujemo kroz donacije i priloge naših džematlija i građana Bosanskog Petrovca. Već smo aplicirali na jedan javni poziv kod Ministarstva za građenje i prostorno uređenje Unsko-sanskog kantona i dobili 30.000 KM za zamjenu stolarije. Radi se o projektu energetske efikasnosti i nadamo se da ćemo u toku ove i naredne godine završiti ovaj projekt – ističe ef. Spahić.