BiH

Znate li koliko je ruskih državljana ušlo u BiH od 1. juna do danas

Ruski državljani koji iz bilo kog razloga dolaze u Bosnu i Hercegovinu imaju pravo na nesmetan ulaz i bezvizni boravak do mjesec dana.

FOTO: MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO
FOTO: MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO

Ipak, BiH bar za sada nije prepoznata kao destinacija koju biraju oni koji bježe pred mobilizacijom.

Slike Rusa koji, bježeći do mobilizacije stižu na beogradski aerodrom ne mogu se vidjeti na aerodromima u BiH. Ipak to ne znači da ne dolaze.

“Od 1.6. do juče zabilježeno je 22.100 ruskih državljana koji su ušli u BiH, a u istom razdoblju je BiH napustilo 22.566 ruskih državljana, dakle postoji razlika od 1.534”, pojasnio je Svevlad Hofman iz Granične policije BiH.

Važeći pasoš potreban je da bi bilo koji ruski državljanin ušao u BiH. Za trajni boravak bio bi im potrebana dozvola ili azil, ali zahtjeva za azil u Službi za poslove sa strancima za sada nema.

“Oni normalno mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu, bezvizni režim je trideset dana, apsolutno mogu ulaziti i ako su ušli juče, imaju 29 dana da izraze namjeru za azil. Niko nije bio u Službi, niti izrazio namjeru za azil, a tiče se državljana Rusije”, saopštio je za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Prihvati notifikacije