Magazin

Znakovi koje vam organizam šalje kad pretjerate s unosom soli

Čovjeku je potrebno samo 5 do 6 grama soli dnevno, što je jedna kašičica. Sve više od toga može biti štetno.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

So, u umjerenim količinama, neophodna je za naše zdravlje, ali prekomjerna konzumacija može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, kamena u bubregu, gojaznosti, moždanog udara, srčanih oboljenja, raka želuca i gornjeg ždrela, osteoporoze i bronhijalne astme. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), preporučeni dnevni unos soli je 5 grama dnevno, podsjeća Ordinacija.hr.

So nam je potrebna u ishrani, a ne samo zbog ukusa. U malim količinama, pomaže nam da sprovodimo nervne impulse, skupljamo i opuštamo mišiće i održavamo ravnotežu vode i minerala u tijelu, kaže Pippa Hill, nutricionistica i osnivačica programa mršanja TheWeight Loss Guru.

Nedostatak soli u tijelu takođe može biti loš, izazivajući grčeve u mišićima, mučninu, umor i vrtoglavicu. Sljedeći simptomi ukazuju na prevelik unos soli:

Glavobolja

Dehidracija od previše soli može dovesti do jakih pulsirajućih glavobolja jer se krvni sudovi šire. Brže se javljaju kod osoba sa visokim krvnim pritiskom ili onih koji pate od hroničnih glavobolja.

Otečene noge i ruke

Kada konzumiramo previše soli, tijelo zadržava višak natrijuma i povećava tečnost izvan ćelija. Zbog toga bubrezi imaju smanjenu funkciju, uklanjaju manje vode, što je razlog povećanja krvnog pritiska, objašnjava Olivia Burley, britanska nutricionistica koja radi na nacionalnom programu prevencije dijabetesa.

Visok krvni pritisak

Sol je najčešći uzrok visokog krvnog pritiska. Za samo 30 minuta nakon jela, previše soli će uticati na krvne sudove. Ako imate zamagljen vid, stezanje u grudima, lupanje srca, iznenadno krvarenje iz nosa ili kratak dah nakon slanog obroka, to bi mogli biti znaci da je vaš krvni pritisak narastao, kaže Hill.

Prihvati notifikacije