Magazin

Zlatni ručni sat Adolfa Hitlera dostigao milionsku cijenu na aukciji

Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodat je za 1,1 milion dolara na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

FOTO: ALEXANDER HISTORICAL AUCTIONS
FOTO: ALEXANDER HISTORICAL AUCTIONS

Sat Huber, koji je prodat anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH. Jevrejski funkcioneri osudili su aukciju uoči prodaje na “Alexander Historical Auctions” u Merilendu, prenosi BBC.

Međutim, aukcijska kuća, koja je u prošlosti prodavala nacističke predmete, saopćila je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje historije.

U katalogu se navodi da je sat bio rođendanski poklon fašističkom vođi 1933. godine, kada je postao njemački kancelar.

Dokumenti koje je dostavila aukcijska kuća navode da ne mogu pružiti dokaz da je Hitler zaista nosio sat. No procjena nezavisnog stručnjaka zaključila je da pripada njemu.

Uprkos tome što je sat postigao cijenu višu od milion dolara, nije dostigao procjenu aukcijske kuće od 2 do 4 miliona dolara.

Zlatni ručni sat ukrao je iz Hitlerovog planinskog skrovišta francuski vojnik po imenu Robert Minjo tokom posljednjih nedjelja Drugog svjetskog rata. Upečatljiv komad koji je proizveo švicarski proizvođač luksuznih satova LeCoultre bio je veoma zanimljiva kreacija sa inicijalima nacističkog vođe i režimskim orlom. Na satu se nalaze natpisi sa tri datuma od značaja za diktatora. Upisani datumi označavaju Hitlerov rođendan, datum kada je imenovan za kancelara Njemačke i datum pobjede nacističke partije na izborima 1933. godine.

Prihvati notifikacije