Kultura

Život i djelo slavne sarajevske književnice: Izložba o Lauri Papo Bohoreta u Madridu

Početkom naredne sedmice, u Madridu će u suradnji Ambasade Bosne i Hercegovine u Španiji, vlasti središnje madridske gradske općine Salamanca i Centra Annette Cabelli biti otvorena izložba posvećena životu i djelu Laure Papo Bohorete, bosansko-sefardske književnice, pjesnikinje, prevoditeljice koja će se moći posjetiti narednih mjesec dana, kazala je Feni ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić.

FOTO: INTERNET
FOTO: INTERNET

Fotografije koje će biti izložene su dio izložbene postavke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Pored fotografija, na izložbi će biti predstavljene i tri knjige rukopisa Laure Papo Bohorete koje su nastale ranije kao rezultat suradnje Historijskog arhiva Sarajevo, Ambasade Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini, te Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Izložbom želimo skrenuti pažnju na bogato kulturno naslijeđe BiH za koje velike zasluge imaju i Sefardi koji su prije nekoliko stoljeća stigli u BiH iz Španije. Prošlog ljeta ovu izložbu smo predstaviti na Tenerifima, u okviru “Dana posvećenih Bosni i Hercegovini” kaže ambasadorica Savić.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Nakon Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini “judeo-španska” književnost je, pored muzike, zauzimala središnju ulogu u kulturnoj tradiciji bosanskih Jevreja Sefarda, posebno u Sarajevu.

Bohoreta je najistaknutiji predstavnik bosanske književnosti na judeo-španskom jeziku. Studija Laure Papo Sefardska žena, napisna 1931. godine, prva je u svijetu kulturografska i etnografska knjiga o sefardskoj ženi.

Ambasadorica Savić navodi da će Ester Bendahan Cohen, spisateljica i direktorica za kulturu Centra Sefarad-Izrael iz Madrida, održati predavanje o Lauri Papo, izuzetno važnoj osobi za kulturnu i žensku historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Prihvati notifikacije