BiH

Željko Komšić o 27. januaru: Moramo podsjećati i moramo se boriti protiv svih oblika mržnje, fašizma i antisemitizma

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

FOTO: FB / ŽELJKO KOMŠIĆ
FOTO: FB / ŽELJKO KOMŠIĆ

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić objavio je svoju poruku.

“27. januar – Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, 78 godina otkako je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Vrijeme prolazi. Nažalost, sve je manje živih svjedoka Holokausta koji mogu svjedočiti o strahotama koje su preživjeli. Iako je Holokaust vođen mržnjom prema Jevrejima u II svjetskom ratu, taj stravičan zločin utjecao je na svijest društva u cjelini.

Kada god smo rekli “nikada više”, nažalost, ponovi se. Stoga, dužni smo podsjećati na žrtve Holokausta, na žrtve nastale tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, na genocid u Srebrenici, na žrtve koje se, nažalost, ponavljaju i danas u Ukrajini i širom svijeta. Moramo podsjećati i moramo se boriti protiv svih oblika mržnje, fašizma i antisemitizma za dobrobit budućih generacija”, poručio je Komšić.

27. januar – Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, 78 godina otkako je oslobođen najveći nacistički koncentracioni…

Posted by Željko Komšić on Friday, January 27, 2023

Prihvati notifikacije