Svijet

Zelenski: Vraćeno više od 6000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage sada vratile više od 6000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom, na istoku i jugu.

FOTO: ISW
FOTO: ISW

U svom kasnom videoobraćanju u ponedjeljak predsjednik Zelenski je rekao: “Od početka septembra do danas naši ratnici su već oslobodili više od 6000 kvadratnih kilometara teritorija Ukrajine na istoku i jugu. Kretanje naših trupa se nastavlja.”

Zelenski je zahvalio nekoliko ukrajinskih brigada koje su sudjelovale u kontraofanzivi opisujući njihove borce kao “prave heroje”. Nije detaljnije govorio o tome koji su još gradovi i sela oslobođeni.

Čini se da je ukrajinsko napredovanje u kontraofanzivi bilo brzo. Prošlog četvrtka Zelenski je rekao da su ukrajinske snage ponovo zauzele 1000 četvornih kilometara, ali do nedjelje se ta navedena brojka utrostručila na 3000 četvornih kilometara. Jučer je rekao da je oslobođeno 6000 kvadratnih kilometara.

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a neki analitičari ovo vide kao prijelomni trenutak u ratu. Moskva svoje povlačenje trupa iz ove regije posljednjih dana opisuje kao pregrupiranje s ciljem fokusiranja na regije Luhansk i Donjeck na istoku Ukrajine, no ta je tvrdnja ismijana čak i u Rusiji.

Prihvati notifikacije