Svijet

Zelenski poslao upozorenje Ukrajincima: Budite spremni na sve

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je građane svoje zemlje na nastavak ruskih napada u nekoliko preostalih dana 2022.

FOTO: SCREENSHOT/VOLODIMIR ZELENSKI/FACEBOOK
FOTO: SCREENSHOT/VOLODIMIR ZELENSKI/FACEBOOK

“Moramo biti svjesni da će naš neprijatelj pokušati učiniti ovo vrijeme mračnim i teškim za nas”, rekao je u svom dnevnom video obraćanju sinoć. Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla izgubiti, rekao je. “Ali nakon raketnih napada na našu zemlju, na naš energetski sektor, pokušava nadoknaditi svoje gubitke lukavošću svojih propagandista”.

“Znam da nas mrak neće spriječiti da povedemo okupatore u njihove nove poraze”, nastavio je Zelenski. “Ali moramo biti spremni na svaki scenarij.”

Poslao poruku ruskoj vojsci

Zelenski je uputio oštre riječi ruskoj vojsci koja je u subotu topovskim napadima u Hersonu na jugu zemlje ubila najmanje 16 ljudi, a ranila još 64. “Pronaći ćemo svakog ubicu”, poručio je ukrajinski čelnik. Kijev smatra da bi političkom i vojnom vrhu Rusije trebalo suditi za rat pred međunarodnim sudom po uzoru na suđenja nacistima u Nuernbergu nakon Drugog svjetskog rata.

“Rusija ne želi pregovore i pokušava izbjeći odgovornost [za rat]”, tvitao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika. “To je očito, stoga idemo prema tribunalu.” “Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija njezine građane”, napisao je dalje Podoljak. Nema drugih “strana, motiva ili geopolitike”, dodao je.

Putin je proteklih dana nekoliko puta naznačioo spremnost na pregovore, ali ne odgovarajući na preduslove koje je postavio Kijev. Dok bi Moskva pregovarala na temelju trenutnog stanja linija bojišnice, Kijev prvo traži potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući Krim koji je okupiran 2014., kao i odštetu.

Prihvati notifikacije