Život

Zašto iz pećine Vjetrenica puše snažan vjetar po čemu je i dobila ime

Najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, pećina Vjetrenica u općini Ravno prošle godine ostvarila je rekordan broj posjeta.

FOTO: N1
FOTO: N1

Više od 16.000 posjetitelja prošlo je kroz 7 km dugu pećinu u kojoj su pronađeni ostaci života ljudi. Prije dvije godine nominirana je za uvrštavanje na listu UNESCO-a čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih spomenika u BiH.

Stara oko pet miliona godina pećina Vjetrenica prirodni je dragulj koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, posebno u ljetnim mjesecima kada je temperatura u unutrašnjosti pećine oko 11 stepeni Celzijusa. Atrakcija je i snažan vjetar ispred pećine po kojem je Vjetrenica inače i dobila naziv.

“Inače iz Vjetrenice puše snažan vjetar zbog razlike u temperaturi i pukotina u brdu u kojem se nalazi Vjetrenica. Unutarnja temperatura je uvijek 11 stupnjeva i što je veća razlika u temperaturi vjetar je snažniji”, objasnila je Helena Brajković, stručni vodič, piše N1.

Na samom ulazu u pećinu replika pećinskog medvjeda koji je tu živio prije 10.000 godina. I danas je tu poprilično bogat pećinski svijet koji sadrži brojne životinjske vrste, čovječiju ribicu, prirodna jezera, pitku voda, pećinske ukrase kao i legende i mitove.

Vjetrenica je poznata po bogatoj bioraznolikosti. U njoj živi gotovo 230 različitih životinjskih vrsta, a najpoznatija je endemska čovječija ribica.

“Čovječija ribica je endemska vrsta koja živi samo u mraku, prilagođena je isključivo životu u mraku, to je vrsta koja može živjeti i do 100 godina, a ono što je možda i najzanimljivije je to što živi dugo bez hrane jer ima usporen metabolizam, a bez hrane žive i do deset godina”, navela je Brajković.

Prošlo ljeto počelo sr sa avanturističko-adrenalinskim turama, kao što je vožnja čamcem do Velikog jezera na 1300 metara od ulaza. Sve je veći broj onih koji žele vidjeti unutrašnjost jedne od najljepše i najduže pećine, tome svjedoči činjenica da je u prošloj godini ostvareno skoro 16 ipo hiljada posjeta, zbog čega je 2022. bila rekordna.

“Za nas dosta dobra brojka, kad se vratimo u prošlost ne tako davnu, prije desetak godina kad smo brojali oko 500 gostiju ovo je sad veliki pomak, ja očekujem ove sezone da ćemo dostići brojku od 20 hiljada gostiju”, istakao je Davor Baković, v.d direktora JP Vjetrenica.

Nakon obilaska pećine, posjetitelji imaju priliku posjetiti i biospelološki muzej prvi u BiH u kojem su izloženi primjerci životinja koje žive u podzemlju, kao i eksponati za koje se procjenjuje da su stari oko 30 hiljada godina.

“Koštana igla pronađena je 2010 godine, njom se šivala koža, datira od neolitika do srednjeg vijeka, potom je pronađen keramički kralježak za vreteno koji datira od neolitika do željeznoga doba, također imamo keramiku koja je pronađena u obližnjoj špilji Bjelušici”, kazala je Vesna Slobođan, vodič u Biospeleološki muzej Vjetrenice

Pećina Vjetrenica zaštićeni je spomenik prirode od 1952., a od 2010. godine otvorena je za turističke posjete i edukativne ekskurzije. Proces za njeno uvrštenje na Unescovu listu zaštićene baštine još uvijek je u toku.

Prihvati notifikacije