Život

Zamrznite pravilno voće, povrće i meso

Svi se mi nađemo u situaciji da imamo višak voća, povrća ili mesa. Ponekad kupujemo ili beremo iz naše bašte povrće i voće i da bi ga sačuvali od propadanja zamrzavamo.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Evo osnovnog upustva i pravila kako se šta zamrzava, koliko dugo smije stajati u zamrzivaču i šta se obično ne zamrzava.

Da vam se namirnice ne bi osjećale na zamrzivač redovno ga čistite, dezinfikujte sirćetom.

Kako pravilno zamrznuti boraniju?

Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i isjeći na pola. Bariti pet minuta, pa je prebaciti u hladnu vodu još pet minuta. Izvaditi da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućstvu na aparatu izvući vazduh.

Ostalo povrće

Brokoli, karfiol i kelj dobro oprati pod vodom, pokidati cvjetove i blanširati dva minuta.

Paprika se ne mora blanširati, ali se pečena zamrzava neoguljena, celer i tikvice je potrebno dva minuta blanširati.

Osnovno pravilo za sve povrće je da se poslije blanširanja staviti u hladnu vodu koliko se dugo i blanširalo, piše Magazin Novosti.

Prihvati notifikacije