BiH

Zamjenik ministra odbrane Galić razgovarao s ambasadorom Irske o vojnoj saradnji

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić primio je danas Adriana Farrella, nerezidentnog ambasadora Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Galić je zahvalio za posjetu ambasadoru Farrellu i prilici za razgovor o aktuelnim temama.

Iako do sada ministarstva odbrane dviju zemalja nisu imala potpisanih sporazuma ni protokola o vojnoj saradnji, Galić je pozdravio uspostavljanje bilateralnih odnosa na osnovu prijedloga plana bilateralne vojne saradnje, koji se sastoji od aktivnosti vezanih za saradnju sa Centrom za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH.

Pročitajte još

Povodom toga, sagovornici su izrazili nadu da će navedeni plan u ovoj godini biti realiziran te u budućnosti proširen na ostala polja saradnje. Ministarstvo odbrane BiH predano radi na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva BiH po pitanju ispunjavanja uslova za pridruživanje EU i NATO – rekao je Galić.

Također je istakao da u pogledu globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova i prijetnji, koji utiču na sigurnosnu situaciju i na zapadnom Balkanu, ubrzano članstvo u euroatlantsku zajednicu bi bio adekvatan odgovor za prevazilaženje sigurnosnih prijetnji.

Ambasador Farrell je posebno istakao kako su spremni pomoći u bilo kojem području kad je riječ o odbrani i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.