BiH

Za dvije godine ostali smo bez grada veličine Kaknja: Šta nas čeka do 2050?

U BiH se već godinama godinama govori o bjeloj kugi, odnosno činjenici da se godišnje u našoj zemlji rodi manje djece nego što umre ljudi. Osim toga, iz BiH sve više odlaze mladi radno sposobni ljudi, što našu zemlju polako pretvara u državu staraca.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovakve sumorne prognoze ilustruju i procjene koje je nedavno objavila World of Statistic, prema kojima će BiH, ako se projekcije pokažu tačnim, u periodu od 2020. do 2050. godine izgubiti 18,2 posto svog stanovništva. Ako kao zvaničan podatak uzmemo posljednji popis stanovništva, održan 2013. godine, to znači da bi BiH do 2050. godina mogla ostati bez oko 650.000 ljudi.

Po ovom procentu, kako navodi WoS, BiH zauzima prilično visoko 6. mjesto. Ispred nas su Bugarska sa projiciranim gubitkom od 22,5 posto stanovništva, Litvanija (22,1 posto), Latvija (21,6 posto), Ukrajina (19,5 posto) i Srbija (18,9 posto).

Na ovoj listi se nalaze, osim nas i Srbije, samo još dvije zemlje iz sastava biše SFRJ, a to su Hrvatska (18 posto), koja se nalazi odmah iza nas na listi i Sjeverna Makedonija (10,9 posto) na 18. mjestu.

Treba znati da u ove procjene očito nisu uračunate osobe koje su napustile BiH, ali se još uvijek zvanično vode kao njeni državljani. Ako bi se u procjene uračunali i oni koji odlaze, sa namjerom da se nekad ili nikad ne vrate u BiH, ovaj procenat bi sigurno bio znatno veći.

Međutim, čak i ovako loše prognoze mogu se smatrati optimističnim, ako se pogleda zvanična statistika. Naime, prema podacima agencije za statistiku BiH u toku prošle godine rođeno je 25.311 beba, ali je umrlo 39.665 ljudi. To znači da je samo u toku prošle godine broj stanovnika BiH manji za 14.354. Zabrinjavajuće, zar ne? Godina prije toga bila je i gora. U toku 2021. godine, ako se uporedi broj rođenih i broj umrlih, broj stanovnika BiH je umanjen za čak 22.633 osobe. Za dvije godine broj stanovnika, zbog negativnog prirodnog priraštaja, smanjio se za oko 37.000 ljudi, što je otprilike broj stanovnika Kaknja, prema popisu iz 2013. godine.

Prihvati notifikacije