Magazin

Za Bajram pripremite paklamu, tradicionalno bosansko pecivo

FOTO: COOLINARKA/SCREENSHOT
FOTO: COOLINARKA/SCREENSHOT

Paklama je vrsta peciva bez kojeg je bajramska sofra nezamisliva.

Trebat će vam sljedeći sastojci:

500 g brašna za kolače

30 g kvasca

120 ml mlijeka

kašičica šećera

kašičica soli

kašika ulja

200 ml milerama

žumance za premazivanje

ćurekot za posipanje

Priprema:

U zagrijanom mlijeku rastvorite kvasac kašičicom šećera i kašičicom brašna i ostavite da naraste. U posudu naspite brašno, dodajte so i napravite udubinu u koju potom trebate dodati kvasac. Kvasac pokrijte brašnom.

Dodajte mileram i ulje, a zatim sve izmješajte mikserom. Prvo odaberite najmanju brzinu, a kada se kugla tijesta formira koristite najveću brzinu. Miješajte otprilike pet minuta. Nakon toga ga možete mijesiti ručno, ali ne duže od pet minuta, piše Klix.

Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite da nadolazi na toplom dok ne udvostruči zapreminu. Od tijesta odvojite otprilike jednu osminu. Od ostatka oblikujte valjak i zavijte ga spiralno u tepsiju u kojoj će se paklama peći.

Na vrh postavite kapicu od izdvojenog tijesta. Zarežite nožem na osam dijelova od kapice prema kraju. Premažite žumancetom koje ste razmutili sa malo vode. Kapicu pospite ćurekotom.

Ostaviti paklamu da nadolazi u tepsiji oko dvadeset minuta, a za to vrijeme zagrijte rernu na 200 stepeni. Pecite otprilike 30 minuta. Gotovu paklamu pokrijte krpom i sačekajte da se ohladi.