Svijet

Vulkan Kilauea na havajskom Velikom ostrvu eruptirao je u divljoj eksploziji lave (VIDEO)

Vulkan Kilauea na Velikom ostrvu na Havajima eruptirao je rano u srijedu izbacujući ogromne tokove lave.

FOTO: CASEY/SWNS
FOTO: CASEY/SWNS

Senzacionalni prenosi uživo iz američkog Geološkog zavoda (USGS) snimili su erupciju u krateru Halemaʻumaʻu. USGS je rekao da su tokovi lave trenutno ograničeni na okolno dno kratera i da erupcija ne predstavlja prijetnju za javnost.

USGS je podigao šifru boja vulkana u avijaciji na crvenu, što znači da bi pepeo iz erupcije mogao predstavljati prijetnju avijaciji.

FOTO: AP
FOTO: AP

Kilauea je posljednji put eruptirala u januaru, a aktivnost se proteže do marta, saopštio je USGS.

Organizacija Hawaiian Volcano Observatory (HVO) otkrila je sjaj na slikama web kamere sa vrha Kilauea u srijedu u 4.44 ujutro po HST (10:44 ET), što ukazuje na novu erupciju.

Jezero lave se formira u Halemaʻumaʻu kako se vidi sa zapadnog ruba kaldere Kilauea tokom erupcije vulkana na Havajima, SAD, 7. juna 2023.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je lava trenutno ograničena na krater tako da ne predstavlja prijetnju životu. Ali je nametnuto crveno upozorenje za avijaciju, jer bi pepeo mogao poremetiti letjelice.

“Početne faze erupcija su dinamične”, navodi USGS u savjetovanju. ‘Aktivnost je ograničena na Halemaʻumaʻu (krater) i opasnosti će biti ponovo procijenjene kako erupcija bude napredovala.’

Žive slike pokazuju pukotine u podnožju kratera koje stvaraju tokove lave na površini dna kratera, saopštila je opservatorija.

Prije objavljivanja obavještenja o erupciji, opservatorija je rekla da su povećana potresna aktivnost i promjene u obrascima deformacije tla na vrhu počele u utorak navečer, što ukazuje na kretanje magme u podzemnoj površini.

Smješten u zatvorenom području Nacionalnog parka Hawaii Volcanoes, Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu. U 2019. niz zemljotresa i velikih erupcija u Kilauei doveli su do uništenja stotina kuća i preduzeća.

Erupcija Kilauea 2018. uništila je više od 700 domova.

Prije velike erupcije 2018., Kilauea je eruptirala od 1983. godine, a potoci lave su povremeno prekrivali farme i kuće. Tokom tog vremena lava je ponekad stigla do okeana, uzrokujući dramatične interakcije sa vodom.

Turistička zajednica Havaja napominje da je Kilauea u jednom trenutku “proizvodila 250.000 – 650.00 kubnih jardi lave dnevno – dovoljno da se svaki dan obnovi 20 milja dugačak put s dvije trake”, piše DailyMail.

Prihvati notifikacije