Politika

Vukanović u OHR-u: Odustanite da namećete zakone koji idu na ruku Dodiku

Dosta su nam stranci držali slovo, red je i da se njima skrene pažnja na odgovornost, stanje u kome se nalazimo i posljedice negativne uloge dijela međunarodne zajednice.

FOTO: N1
FOTO: N1

Prije svega, apelovao sam na OHR da prenese poruku Christianu Schmidtu da odustane od namjere da nameće zakone, koji bi izazvali haos u RS i išle na ruku Dodiku, podigle tenzije i napravile haos u ionako turbulentnom trenutku.

Poručio je to Nebojša Vukanović, lider Pokreta za pravdu i mir, nakon što je danas posjetio OHR u Sarajevu, te razgovarao sa saradnicima visokog predstavnika.

Vukanović kaže da je danas prvi put posjetio sjedište OHR-a i razgovarao sa šefovima Odsjeka za pravna i politička pitanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

– Gotovo sat vremena razgovarali smo vrlo otvoreno, a skrenuo sam pažnju na nekorektno ponašanje međunarodne zajednice, miješanje u unutrašnje stvari i izbore, prije svega krajnje nekorektno ponašanje Hrvatske i Mađarske, članica Evropske unije.

Međunarodna zajednica mora snositi odgovornost za postupke i stanje u BiH, posebno za stanje u pravosuđu. Istakao sam da nema legitimnih izbora u BiH bez skenera i štampača, te naglasio da se moraju prebrojati svi glasovi iz vreća iz RS, posebno nivo Narodne skupštine RS, i da se svi krivci za izbornu krađu moraju sankcionisati.

– Predstavnici OHR-a su izrazili razumijevanje i čak prihvatili kritike i sugestije, te prenijeli poruku Schmidta, koji je otputovao u Njemačku, da želi razgovorati sa mnom i doći u Trebinje, ako nađem vremena – navodi Vukanović, prenosi BN TV.

Prihvati notifikacije