BiH

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija, ovo su imena

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja je počela 29. novembra u Sarajevu, donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

FOTO: VSTV BIH/ILUSTRACIJA
FOTO: VSTV BIH/ILUSTRACIJA
Sa jedne od prijašnjih sjednica

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Admir Alispahić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona; Kemal Sinanović, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona; Amra Ibraković, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona; Sabina Skrobo, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Bugojnu; Edina Zahirović Vilašević, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Tešnju; Emira Ćehajić, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Cazinu; Nemanja Tomić, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Livnu; Damir Arnautović, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Zavidovićima.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Tatjana Čorni, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci; Marko Pisarević, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci; Dejana Tepić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci; Lana Jusufbašić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 03.01.2024. godine, saopćeno je iz VSTV-a.

Prihvati notifikacije