BiH

Vranješ tvrdi: „Bosna i Hercegovina plaća prostorije konzulata u Rijeci u kojima niko ne radi, niti boravi, mjesečno koštaju..."

"Od aprila 2022. godine imamo situaciju da se plaća prostor konzulata u Rijeci u iznosu od 3.720 eura mjesečno, a da taj DKP nikada nije zakonski profunkcionisao", izjavio je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, gostujući u programu RTRS-a.

FOTO: RTRS
FOTO: RTRS
Aleksandar Vranješ

Vranješ je kazao da pravilnik o sistematizaciji Ministarstva vanjskih poslova i u DKP mreži još nije izmijenjen te da da Vjeće ministara BiH nije imenovao konzule u Tirani, Novom Pazaru ili Rijeci.

“Teško je ustanoviti šta je bila logika i da se na takav način nešto otvara pod svaku cijenu, a onda se prostor zaključa poslije presijecanja vrpce, a troškovi se plaćaju i dalje”, kazao je Vranješ.

Govoreći o mandatu nekadašnje ministrice poslova BiH Bisere Turković, Vranješ je rekao da je “bilo primjetno tokom mandata Turković da je ona dosta energije ulagala u zloupotrebu Ministarstva vanjskih poslova i DKP u svrhu skupljanja stranačkih poena po bošnjačkoj dijaspori u svijetu”.

Prema njegovim riječima, za vrijeme privremenog finansiranja nije postojao legalan način prebacivanja novca.

“Onda su smislili da novac prebacuju u ambasadu u Zagrebu pa da to onda ambasada pokriva, dakle, ja da budem potpisnik. Na neki način su nas pokušali uvesti u nezakonitost, da budemo saučesnici. Odmah sam to odbio jer je sve išlo mimo zakona. Obavijestio sam kabinet Ministarstva spoljnih poslova da se dešavaju mutne radnje i da ne želim da učestvujem u tome. I u javnosti sam govorio da takve stvari ne smiju da prođu ispod radara”, rekao je Vranješ.

Prihvati notifikacije