Magazin

Vouge oduševljen saudijskom princezom koja je prekšila šerijatski zakon: Smatra se okorjelom feministkinjom

Sposobna 47-godišnja Saudijka studirala je na nekoliko američkih fakulteta prije nego što je stekla status princeze udajom za saudijskog sultana Fahada bin Nassera bin Abdulaziza.

FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER
FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Saudijska princeza Deena Aljuhani Abdulaziz za sebe će reći da je prije svega zaljubljenica u modu i okorjela feministkinja. To svakodnevno pokazuje odstupanjem od strogih arapskih pravila, tvrdeći da ima pravo na vlasitit izbor. Odlučila je prekršiti šerijatski zakon i ne nositi hidžab te je počela promovirati visoku modu otvaranjem inovativnog butika.

Sposobna 47-godišnja Saudijka studirala je na nekoliko američkih fakulteta prije nego što je stekla status princeze udajom za saudijskog sultana Fahada bin Nassera bin Abdulaziza u dobi od 23 godine. Upoznala je ga slučajno na jednom prijemu u Londonu, a spojila ih je ljubav prema umjetnosti i kreativnosti.

Tada još nije bila sigurna čime će se baviti u životu, ali znala je da je njena najveća strast upravo moda. Ubrzo je postala mnogo više od princeze, stekavši status prave ikone.

“Diplomirala sam jezike i postala prevoditeljica. Mislila sam najprije da ću postati advokatica. Onda sam mislila da bi bilo super da završim arheologiju, jer me fasciniralo kopanje po nalazištima i pronalaženje artefakata i otkrivanje života starih naroda. Ipak čitala sam hrpe knjiga o historiji mode i modnim kućama. Bila sam zapravo ovisna o trendovima, a da toga nisam bila svjesna. Da je u to vrijeme postojao Instagram i YouTube, vjerojatno bi bila influencerica”, rekla je neobična princeza koju je u svijet mode uvela njena majka.

FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER
FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER

“Pomoglo je to što me odgajala majka koja se uvijek voljela lijepo odijevati. Smatram je svojom prvom muzom. I zato mi je, kad sam imala šest godina, u ruke došao britanski modni magazin Tatler. Bilo je to – ‘O moj bože! Pa zar to postoji? Želim znati sve o tome.’ Kad sam postala starija počela sam gutati Seventeen, pa Vogue, Harper’s Bazaar, isl.”

Ne čudi što je tradicionalni život saudijske princeze zamijenila upravo svijetom mode! Ustrajavanje u karijeri odvelo ju je sve do pozicije urednice arapskog Voguea, koji ju je prvotbitno otkrio 2013. godine. Tada je šetala sa suprugom i troje djece ulicom, kada joj je prišao fotograf i upitao bi li se željela fotografisati za ovaj časopis.

Privukao ga je njen stajling po posljednjoj pariškoj modi, jer je princeza na hlače nosila Miu Miu cipele i Pradinu majicu. Time je privukla pažnju uredništva Voguea, koji ju je pozvao na preuzimanje uredničke pozicije.

Međutim, slavni časopis napustila je nakon dvije godine zbog neslaganja s beskompromisnom glavnom urednicom iz New Yorka, Anne Wintour. Tada je odlučila otvoriti svoj butik u Rijadu.

“Riječ je o jedinstvenom i posebnom konceptu butika. To nije samo mjesto za kupovinu već i za inspirisanje i educiranje, bilo gledanjem naše odjeće ili gledanjem modnih filmova koje stalno objavljujemo. Oduvijek sam željela posjedovati ovakvu prodavnicu i imati priliku sama birati odjeću”, objasnila je 47-godišnja Deena koja je našla način da si ostvari životan san.

Radi se o uistinu jedinstvenom dućanu imena D’NA u kojem smiju kupovati samo ekskluzivni članova D’NA kluba ili osobe koje dobiju Deenin poziv.

Ono što intrigira jest pitanje zašto su arapske žene toliko zaluđene modom ako preko svake kombinacije moraju nositi tamnu tuniku do gležnjeva i prekriti lice?

“Malo ljudi zna da pripadnici elite u Saudijskoj Arabiji nose odjeću po posljednjoj modi. Naročito žene. Kad uđu u zatvoreni prostor, kad skinu tamne tunike, ostanu u odjeći koja je upravo stigla s modnih pista”, pojasnila je Deena koja samouvjereno nastavlja mijenjati arapski svijet mode i promovirati feminizam.

“Već su me pitali smatram li sebe feministkinjom? Jesam i to vrlo žestoka. Islam i feminizam su skroz cool. Za sebe bih zapravo mogla reći da sam neka kombinacija Jane Austen i Glorije Steinem. Ali, želim da se muškarci brinu finansijski o ženama. Ali, to što mu dopustite da vam on plaća račune, ne znači da on ima veća prava. Dakle, po tom pitanju sam ultra feministkinja.”

Prihvati notifikacije