Politika

Vlada BPK: Nacrt budžeta za 2023. i Nacrt zakona o izvršenju budžeta povučeni s dnevnog reda

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) na sjednici u Goraždu nije razmatrala nacrte kantonalnog budžeta i zakona o izvršenju budžeta za 2023. godinu iako su te tačke dnevnog reda bile planirane, saopćeno je iz Vlade BPK.  

FOTO: VLADA BPK
FOTO: VLADA BPK

Navedeni materijali su povučeni iz dnevnog reda zbog nedolaska predlagača ovih tačaka, ministra finansija, te sumnje u validnost ovlašćenja datog državnom službeniku iz Ministarstva koji ga je trebao zamijeniti.

Iz istog razloga nisu razmatrani ni izvještaji o izvršenju budžeta Bosanskopodrinjskog kantona i utrošku budžetske rezerve za period januar-septembar 2022. godine, koji su također bili planirani dnevnim redom.

U nastavku sjednice, Vlada je upoznata s Informacijom o stanju sigurnosti na području Kantona i aktivnostima iz nadležnosti Uprave policije kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova za oktobar ove godine.

U odnosu na isti period prošle godine, stanje sigurnosti karakteriše smanjenje broja krivičnih djela i saobraćajnih nesreća te povećanje broja prekršaja, a u cjelini, može se ocijeniti zadovoljavajućim.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Vlada je odobrila redovna novčana izdvajanja za rad udruženja boračkih populacija za mjesec novembar u iznosu od 9.355 KM.

Usvojen je i Plan nabavke energenata za robne rezerve Kantona za 2022. godinu te data saglasnost Direkciji robnih rezervi BPK-a Goražde za nabavku 20.000 litara lož-ulja u vrijednosti od 60.200 KM.

Prihvati notifikacije