Magazin

Vjerovali ili ne – ovo je crkva

Crkva je poznata kao La Barca de la Fe.

FOTO: FACEBOOK/LA BARCA DE LA FE
FOTO: FACEBOOK/LA BARCA DE LA FE

Meksiko je prelijep u svom sjaju, dokaz za to su njegovi magični gradovi u kojima možemo pronaći ogromno kulturno blago, kao što je slučaj crkve izgrađene u obliku broda, La Barca de la Fe, koja se nalazi u opštini Tlaxco, Tlaxcala.

To je replika Santa Marije, jedne od tri karavele koje su Kristofora Kolumba dovele do otkrića novog svijeta, sagrađene 1984. na zemljištu hacijende San Andrés Buenavista.

FOTO: LA BARCA DE LA FE
FOTO: LA BARCA DE LA FE

Kome se pripisuje Lađa vjere?

Arhitekta Arnulfo Mejía Rojas, svećenik koji je preminuo 2016. godine, bio je tvorac ovog arhitektonskog djela, čiji stil se smatra gotičkom i sinkretističkom umjetnošću. U svojim zidovima sadržavalo je, između ostalih obilježja, kulture Asteka, Olmeka, Maja.

Barca de la Fe je stvorena u čast svecu zaštitniku zajednice, apostolu San Andresa.Otkako je Tlaxco dobio ime Pueblo Mágico, La Barca de la Fe je stekla veliku važnost i postala jedna od najtraženijih turističkih atrakcija u regiji, pored toga što se smatra hramom bez premca na cijelom kontinentu.

Hram ima kapacitet da primi do 5.000 ljudi, što ga čini jednim od najvećih u državi.

Kakva je crkva u obliku čamca u Tlaxcali iznutra?

U unutrašnjosti je u stilu čamca, isklesana je u drvetu sa dugim hodnicima u kojima se ističu zidovi isklesani različitim znakovima kulture Otomi, gdje se može vidjeti užad koja su zaustavljala jedra.

FOTO: FACEBOOK/LA BARCA DE LA FE
FOTO: FACEBOOK/LA BARCA DE LA FE

Osim toga, jedna od atrakcija crkve u obliku čamca u Tlaxcali je izrada glavnog oltara, koji predstavlja kamen za ljudske žrtve, koji se koristio u predhispansko doba.

Prihvati notifikacije