BiH

Vinko Bajić dobio prvostepenu presudu protiv Republike Srpske i MUP-a RS-a

FOTO: VINKO BAJIĆ / FACEBOOK
FOTO: VINKO BAJIĆ / FACEBOOK

Vinko Bajić, nekadašnji policajac banjalučke Policijske uprave, dobio je prvostepenu presudu u svoju korist nakon tužbe koju je podnio protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova ovog bh. entiteta, koji su ga sankcionisali zbog pozdravljanja članova grupe “Pravda za Davida”.

Bivši policajac iz Banje Luke Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tužio je zahtijevajući poništenje rješenja kojim je suspendovan sa posla i rješenja Policijskog odbora kojim je proglašen disciplinski odgovornim za težu povredu radne družnosti. Osnovni sud u Banjoj Luci je 8. novembra ove godine donio presudu u korist Bajića, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid i u kojoj se navodi da su mu Republika Srpska i MUP dužni, na ime umanjenja neto plate zbog suspenzije, kao i umanjenja neto plate zbog disciplinske kazne za period jun 2019. godine do septembra 2020. godine, isplatiti ukupan iznos od 5.671 konvertibilnu marku.

Porez i zatezna kamate

Republika Srpska i MUP RS-a dužni su da, na ime poreza i doprinosa zbog umanjenja plate bivšem policajcu, nadležnim organima uplate iznos od 3.829 maraka. Bajiću entitet i MUP, prema prvostepenoj presudi, treba da isplate i zateznu kamatu od blizu 800 maraka.

Sud u presudi navodi kako nije bilo valjanog razloga za kažnjavanje Bajića, koga su nadređeni u Policijskoj upravi Banjaluka kaznili zbog pozdravljanja pojedinaca iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” kod Hrama Hrista Spasitelja u centru grada 2019. godine.

“Tužilac ne spori da je sporne prilike prišao predmetnoj grupi građana, ali ono što je nesporno utvrđeno jeste da je prišao radi pozdravljanja Perduva Ozrena i da se rukovao samo s njim”, piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda.

Sud dalje navodi da se na snimcima, koji su priloženi kao dokaz, ne vidi da li se Bajić pozdravio sa još osoba i sa koliko njih. Presudom se dalje objašnjava da, čak ukoliko se to i desilo, nije jasno kako bi to bio problem jer su zaposleni u MUP-u RS-a dužni da, odredbom člana 4. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, poštuju ljudska prava i slobode bez bilo kakve diskriminacije.

“Stoga bi takvo postupanje tužioca (prilazak određenoj grupi građana i rukovanje sa jednim ili više građana, pa i njihove eventualne ovacije i pljesak) u cijelosti bilo u skladu sa prethodnim zakonom i kao takvo ne može predstavljati kriminalni čin niti disciplinsku povredu radne obaveze policijskog službenika jer se time ne može nanijeti šteta tuženoj (ugledu Ministarstva), već upravo suprotno, šteta bi se nanijela eventualnim diskriminirajućim ili uvredljivim odnosom tužioca prema građanima, a ne činom poštovanja i pristojnosti”, piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda.

Pravni lijekovi

Bajić, nakon presude Osnovnog suda, za BIRN BiH kaže da je još rano da proglasi pobjedu jer presuda nije pravosnažna.

“Ne bih za sada ništa komentarisao povodom prvostepene presude. Sačekaćemo, ipak, da ona postane pravosnažna”, rekao je za BIRN BiH.

Načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić nije želio da komentariše sudske presude, navodeći da Policijska uprava još nije ni dobila presudu Osnovnog suda.

“To je prvostepena presuda i ja bih sačekao da se iskoriste svi pravni lijekovi pa da vidimo u konačnici kako će to da završi”, rekao je prvi čovjek banjalučke policije.

Vinko Bajić je danas u penziji.

Prihvati notifikacije