Svijet

Video koji je šokirao Njemačku: Stotine mladih bogataša pjeva 'Stranci van', pljušte otkazi, kaznene prijave...

 Ovakav incident već se nekoliko puta dogodio u Njemačkoj, no ovo je prvi put da je žestokom osudom reagirao i vrh države.

FOTO: DRUŠTVENE MREŽE / AUTOR: KUNLEY DRUKPA / X
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE / AUTOR: KUNLEY DRUKPA / X

Njemačka već nekoliko dana bruji o skandalu koji se dogodio na otoku Sylt, mondenom mjestu u Sjevernom moru nedaleko granice s Danskom, gdje je skupina mladih, kako mediji ističu, pripadnika elitnih društvenih kasti u jednom kafiću snimljena kako pjeva ‘Stranci van, Njemačka Nijemcima’.

Video je navodno nastao 19. maja, prilikom proslave praznika Duhova na kojoj je bilo nekoliko stotina gostiju, a viralan je postao nakon objave u četvrtak. Na njemu mladi ljudi razdragano pjevaju rasističke slogane preko pjesme Gigija D’Agostina ‘L’Amour Toujours’, dok jedna od osoba na video snimci čak i podiže desnicu u zrak, oponašajući nacistički pozdrav.

Sve se dogodilo u poznatom kafiću Pony u otočkom mjestu Kampen on Sylt, čiji je vlasnik, nakon što je doznao što se dogodilo u njegovom kafiću, podnio kaznenu prijavu. ‘Da je naše osoblje u bilo kojem trenutku primijetilo ovakvo ponašanje, odmah bismo reagirali. Odmah bismo pozvali policiju i podnijeli kaznenu prijavu’, napisali su na Instagramu. Savezna policija otvorila je istragu zbog sumnje na kazneno djelo poticanje mržnje, zbog kojeg u Njemačkoj možete biti osuđeni na do pet godina zatvora.