Region

Veliko sociološko istraživanje: Mladi u Srbiji najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance

Veliko nacionalno sociološko istraživanje u Srbiji pokazalo je da mladi Srbijanci najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance, prenosi agencija BGNES.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Istraživanje je naručila srbijanska omladinska organizacija Pokriv, a potpuni rezultati istraživanja bit će službeno objavljeni 12. avgusta u Beogradu na Međunarodnom forumu mladih, prenosi Novinite.

Na pitanje “Kakav je vaš odnos prema nacionalnim manjinama?” na listi od četiri stepena, gdje je jedan najviša ocjena, a četiri najmanja, Bugari su dobili ocjenu 2.09. Hrvati su dobili ocjenu 2.04, a iza Bugara i Hrvata nalaze se Albanci s ocjenom 2.52.

Mladi u Srbiji najviše vole Makedonce i Crnogorce pa su im dali ocjene 1.75 i 1.68. U sredini se nalaze Mađari, Rumuni i bosanska manjina.

Prema istraživanju, 55 posto mladih iz Srbije je protiv uvođenja sankcija Rusiji. Njih 43 posto smatra da Srbija treba balansirati između istočnih i zapadnih zemalja. U slučaju da Srbija treba izabrati između Istoka i Zapada, 53 posto ispitanih smatra da bi se njihova zemlja trebala okrenuti prema Istoku.

Da država ne treba osuđivati Rusiju zbog agresije na Ukrajinu smatra 55 posto mladih Srbijanaca. Tek ih 18 posto smatra da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji.

Prihvati notifikacije