Politika

Varhelyi u Sarajevu: Intenzivnijom saradnjom jačati sigurnost, stabilnost i prosperitet u regiji (FOTO)

Komesar EU za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi pohvalio je napore i aktivnosti koje resorne vlasti BiH provode u upravljanju migracijama.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ukazao je na neophodnost dodatnog intenziviranja zajedničkih aktivnosti i najavio nastavak i povećanje podrške od Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar Varhelyi je danas stigao u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Posjeta se odvija u ključnom trenutku za put BiH ka EU, nakon nedavne preporuke Evropske komisije za dodjelu kandidatskog statusa i nakon što je Verhelyi prošle sedmice izjavio kako se nada da će BiH dobiti taj status već u decembru.

Varhelyi se prvo sastao s članovima Predsjedništva BiH, a potom se sastao i s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i njegovim zamjenicima.

Glavne teme razgovora bili su evropski put BiH i reforme koje je potrebno provesti s ciljem dobijanja kandidatskog statusa.

Pohvale Cikotiću

Varhelyi je također održao sastanke i u kontekstu podrške EU Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i prisustvovao je ceremoniji potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) po pitanju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka.

Komesar Varhelyi obratio se novinarima i zahvalio rukovodstvima Ministarstva sigurnosti BiH i IOM-a na potpisivanju memoranduma o razumijevanju povodom organiziranja dobrovoljnih i prisilnih povrataka.

On je pohvalio rad i aktivnosti koje je resorni bh. ministar Cikotić predvodio u rješavanju pitanja iregularnih migracija u Bosni i Hercegovini.

– Imajući u vidu sve napetosti koje se javljaju u oblasti migracija, potrebno je da BiH nastavi raditi u ovom pravcu i dodatno intenzivira zajedničke aktivnosti kako bi se situacija držala pod kontrolom.

Naglašavam i da cijeli region Zapadnog Balkana se suočava sa sve većim pritiscima ilegalnih migracija, što izaziva probleme u smislu sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. To je nešto što moramo zaustaviti i moramo djelovati zajednički i koordinirano.

Moramo također imati snažno djelovanje u pravcu suzbijanja mreža krijumčarenja i borbe protiv organiziranih kriminalnih grupa. Moramo raditi i na zaštiti granica – kazao je Varhelyi.

Naglasivši kako svima mora biti jasno da su u EU dobrodošli samo oni koji dolaze sigurnim i legalnim rutama, Varhelyi je poručio da vrata EU-a nisu otvorena za ilegalne ulaske i da će oni koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak biti vraćeni u zemlje porijekla bez odlaganja.

– Mora biti jasno da moramo raditi i na zaštiti integriteta sistema azila. Sve je veći broj zloupotreba i lažnih zahtjeva za azil i to je jednostavno neprihvatljivo. U tom kontekstu je ključno da udvostručimo naše napore – kazao je Varhelyi.

Ističući kako je Evropska komisija povećala iznos sredstava za Zapadni Balkan za 60 posto, na više od 350 miliona eura do 2024. godine, Komesar je pojasnio kako je EU u protekle dvije godine usvojila projekte u vrijednosti od 170 miliona eura.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Računajte na EU

Pojasnio je da EU podrška ima četiri komponente, od kojih prva podrazumijeva nedavno usvojeni paket od 30 miliona eura za podršku zemljama regiona za borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala.

Druga komponenta je paket pomoći od 40 miliona eura za jačanje kapaciteta za zaštitu granica, a tu je i novi pilot projekt od pola miliona eura za BiH i IOM za podršku povratku migranata te dodatni paket od pola miliona eura pilot projekta za prihvatni centar Lipa.

– Uvjeravam vas da BiH i zemlje Zapadnog Balkana mogu i dalje nastaviti da računaju na Evropsku uniju da nastavljamo raditi i surađivati – zaključio je Varhelyi.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zahvalio je komesaru Varhelyiju na kontinuiranom naporu i podršci operacijama upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini i na 40 miliona eura koje je izdvojio za te operacije u naredne tri godine.

– Želim da kratko izjavim da se situacija s migrantima u prethodnih nedjelju dana mijenja u pozitivnom smislu.

Imali smo nešto malo više od mjesec dana gdje se ukupan broj migranata kretao oko 3.000, a prethodne sedmice njihov broj je ispod 2.000. To je kontrolabilan i broj koji je znatno ispod naših kapaciteta i cijenimo da je to kontingent s kojim ulazimo u predstojeću zimu”, kazao je Cikotić.

Naglasivši da je BiH ubjedljivo najuspješnija država u regionu kad su u pitanju povratci migranata u zemlje porijekla, Cikotić je kazao da je Sporazum o readmisiji s Pakistanom bio osnova toga, ali da je učinjeno dosta i na bazi sporazuma s Bangladešom i Marokom.

Dodao je da su u toku napori Ministarstva sigurnosti za postizanje sličnih sporazuma s još nekoliko zemalja.

– Danas ćemo potpisati sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i IOM-a kojim se angažuje i koristi dio sredstava dodijeljenih od strane Evropske komisije, a to će biti značajna pretpostavka i snažna podrška našim agencijama za primjenu zakona, odnosno našim sigurnosnim i obavještajnim strukturama koje će se i dalje baviti migracijama u praktičnom smislu – kazao je Cikotić.

IOM nastavlja podršku BiH

Predstavnica IOM-a i šefica Misije za BiH Laura Lungarotti izjavila je nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju kako ta agencija Ujedinjenih nacija i ovim činom potvrđuje svoju opredijeljenost podršci Bosni i Hercegovini u intenziviranju sveobuhvatnog upravljanja povratkom migranata u skladu s novopokrenutom politikom za povratak, readmisiju i reintegraciju.

– BiH prednjači među zemljama regiona po učinkovitosti upravljanja povratkom migranata koji ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu i ne mogu ostvariti zakonit boravak u BiH.

IOM nastavlja podršku i dobrovoljnom povratku migranata. Od 2018. godine IOM je pomogao dobrovoljni povratak više od 1.300 ljudi u njihove zemlje porijekla i kroz ovaj sporazum ćemo pojačati angažman na dijalogu sa zemljama porijekla, za pomoć prije povratka, za integraciju po povratku, a sve u skladu s međunarodnim standardima – kazala je Lungarotti.