Politika

Varhelyi: Kandidatski status za BiH moguć je već 15. decembra

FOTO: FEHIM DEMIR / EPA
FOTO: FEHIM DEMIR / EPA

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Rekao je i da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Bruxesellesa, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status, prenosi RTRS.

Varhelyi je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

“Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohrabren porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU”, istakao je komesar ua proširenje Evropske unije.

Dodao da on i predsjednik RS-a Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.