BiH

Upozorenje: Na internetu se nude lijekovi koji liječe sve, a iza toga se krije opasnost

Na internetu je sve češće primamljivo reklamiranje medicinskih preparata, koji liječe sve vrste bolesti. Ponuda se dodatno promoviše lažnim intervjuima sa doktorima. Mnogi, čije je ime iskorišteno, prešute, ali ima i onih koji pokucaju na vrata nadležnih.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Liječeći neizlječive bolesti, u izmišljenom intervjuu, doktor Branislav Mihajlović navodno poziva građane da kupe lijek Cardiline, obećavajući im ozdravljenje. Čim je saznao za internet prevaru, doktor Mihajlović je prijavio nadležnima, između ostalog i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Mihajlović je stigao do saznanja da su umiješane bugarska i sarajevska firma.

“Poslije inspekcijske kontrole ustanovljeno je da marketing radi Dalmatika odnosno proizvođač, a da distribuciju radi Lead Shop iz Sarajeva. Što znači da su se inspektori ogradili i rekli da oni nemaju i da njihova nadležnost nije izvan BiH, jer je proizvođač i marketing izvan BiH. I sad imamo jednu uvezanu grupu, međunarodno uvezanu grupu u kojoj likovi iz Bugarske proizvode i rade marketing, a u BiH dio te grupe distribuira”, rekao je doktor Branislav Mihajlović.

Uprkos tome što se u izmišljenom intervjuu pominje ozdravljenje, (GFX) u dokumentaciji koju je Mihajlović dobio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, navodi se da je Cardiline dodatak prehrani, ali da mu se ne smiju pripisivati ljekovita svojstva.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci potvrdilo je za N1 da su prijavu zaprimili od doktora Branislava, te proslijedili tužilaštvu u Kantonu Sarajevo, od koga nismo dobili odgovore u kojoj fazi je pomenuti predmet, navedeno je u odgovoru.

Istu sudbinu lažnog predstavljanja nedavno je doživio sarajevski kardiolog Branislav Mihajlović n. I on je posegnuo za prijavom, ali kako navodi, bez ikakvih rezultata.

“Da su moju sliku stavili za neki lijek koji prodaju. Znači, životi ljudi u BiH su ugroženi, u onoj bočici šta stoji? Nije sigurno da je voda, sigurno je nešto sumnjivog kvaliteta”, ističe Solaković.

Više o ovoj temi pogledajte ovdje.

Prihvati notifikacije