Uoči Kongresa SDP-a: Nikšić ostaje na čelu stranke iako po sadašnjem statutu to nije moguće?

Uoči predstojećeg KOngresa SDP-a BiH ministar Zukan Helez nagovijestio je da je mogući prijedlog da se Nikšiću, koji je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine, produži predsjednički mandat.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dakle, da mu se produži aktuelni mandat, a ne da dobije još jedan mandat. Upravo je Helez u intervjuu za FTV napomenuo da Nikšić ne može imati treći predsjednički mandat bez promjene SDP-ovog statuta.

“Nermin Nikšić je u procesu formiranja vlasti bio ključan čovjek. Bio je žrtva napada i on je to doveo do kraja. Sa tog aspekta to podržavam i prijedlog će vjerovatno biti da mu se produži određeni period. Bez promjene statuta ne može dobiti treći mandat”, ukazao je.

Nije precizirao za koliko bi mu se trebao produžiti mandat, ali je istakao da bi to trebalo biti dok se “sve ne posloži”.

“Koliko će to dugo biti, zavisi od kongresa. Moj prijedlog će biti da ne bude dugo i da idemo u promjene, ne samo predsjednika, već niza ljudi koji su tu niz godina, koji su istrošili ideje i koji su dali što su mogli dati. Svi imamo svoj limit”, poručio je Helez.

Prema našim saznanjima koje smo ranije objavili, Nikšiću bi mandat predsjednika stranke trebao biti produžen za najmanje godinu i po, tj. novi predsjednik bi se trebao birati nakon lokalnih izbora 2024.

Shodno trenutnom statutu, predsjednik SDP-a bi se trebao birati ove godine, što znači da bi stranački kongres, koji je zakazan za 10. juni, trebao razmatrati statutarne izmjene kako bi se produžio predsjednički mandat.

Trenutno je statutarna obaveza da članstvo prvo izabere predsjednika, a onda da se održi kongres. Napominjemo da u SDP-u svi članovi mogu birati predsjednika, tj. kongres ne bira predsjednika. Nikšić je po principu jedan član – jedan glas za predsjednika izabran 2015. i 2019.

Prihvati notifikacije