Magazin

UOČI DODJELE OSCARA: Kladionice imaju svoje favorite, a evo ko su oni (VIDEO)

Ovog mjeseca na redu je 95. dodjela Oscara, koja će se održati u Los Angelesu u noći s 12. na 13. marta.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/FOCUS FEATURES
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/FOCUS FEATURES

Nominacije za dodjelu nagrada objavljene su krajem januara, a kao i svake godine, u toku su i opklade. Kvote na kladionicama nerijetko otkriju pobjednika

Mnoge dodjele nagrada, poput Zlatnih globusa, BAFTE i SAG-a, održavaju se prije Oscara i sjajan su pokazatelj tko bi kući mogao odnijeti zlatni kipić. Ove godine, sudeći po prethodnim dodjelama i kladionicama, drama Everything Everywhere All at Once mogla bi osvojiti najviše nagrada.

11 nominacija

Taj je film ujedno i naslov s najviše nominacija za Oscara, njih 11.

Pročitajte još

Na kladionicama upravo taj film najbolje stoji. U kategoriji za najbolji film, osim Everything Everywhere All at Once, dobru kvotu ima i njemački film All Quiet on the Western Front. Pritajenim favoritom u toj kategoriji prozvana je crna komedija The Banshees of Inisherin.

Očekuje se da će nagrada za najbolji originalni scenarij otići u ruke scenaristima filma Everything Everywhere All at Once, dok bi nagradu za najbolji adaptirani scenariji mogao dobiti film Women Talking.

Napeto je u kategorijama za najbolje glumice i glumce. U kategoriji najbolje glavne glumice vodi se borba između Cate Blanchett, nominovane za ulogu u filmu Tar, i Michelle Yeoh, nominovane za ulogu u Everything Everywhere All at Once. Kladionice su ipak više naklonjene Michelle, prenio je Index.hr.

U kategoriji za najboljeg glumca glavni favoriti su Austin Butler za ulogu u biografskom filmu o Elvisu Presleyju i Brendan Fraser za svoje ostvarenje u filmu The Whale.

Obojica su već za te uloge dobila nagrade stoga je utrka među njima vrlo napeta. Kladionice, pak, naginju Fraseru.

Nominovana i Jamie Lee Curtis

U kategoriji najbolje sporedne glumice vodi se bitka između Angele Bassett, koja je nominovana za ulogu u Black Panther: Wakanda Forever i Kerry Condon, nominovane za The Banshees of Inisherin. U toj je kategoriji nominirana i Jamie Lee Curtis za ulogu u Everything Everywhere All at Once. Prednost prema kladionicama u ovoj kategoriji ima Kerry Condon iako mnogi kritičari spominju Angelu kao pobjednicu.

Pročitajte još

Što se tiče kategorije za najboljeg redatelja, do sada su nagrade dobili različiti redatelji s popisa nominovanih. No pretpostavlja se da bi Akademija mogla nagraditi rad legendarnog Stevena Spielberga za biografsku dramu The Fabelmans.

S druge strane, u kategoriji za najboljeg sporednog glumca vrlo je izražen favorit. Riječ je o Ke Huy Quanu, nominovanom za Everything Everywhere All at Once. Također, među streaming servisima očekuje se da će Netflix odnijeti najviše nagrada.

Prihvati notifikacije