Svijet

UN: Više od 520 Palestinaca ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra

Ujedinjeni narodi (UN) su u srijedu objavili da je više od 520 Palestinaca ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem (Al-Quds), od 7. oktobra, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Zamjenik glasnogovornika Farhan Haq naglasio je na konferenciji za novinare da situacija “nastavlja da eskalira u momentima kontinuiranog nasilja od strane izraelskih snaga i doseljenika”.

“Od 7. oktobra, više od 520 Palestinaca, od kojih su skoro četvrtina djeca, ubijeno je na Zapadnoj obali. Gotovo tri četvrtine tih smrtnih slučajeva dogodilo se tokom operacija izraelskih snaga. U istom periodu, više od 5.200 Palestinaca je povrijeđeno na ovim područjima”, rekao je on.

Haq je kazao da je u istom periodu prijavljeno 960 napada na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds.

Istakao je također da postoje brojne poteškoće u pristupu zdravstvenoj zaštiti na području Pojasa Gaze.

Uprkos izazovima, rekao je da humanitarni radnici svake sedmice pružaju zdravstvene usluge za oko 280.000 pacijenta u Gazi.

Najmanje 38 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 sata, čime je broj ubijenih od 7. oktobra porastao na 37.202, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.