Šape od oraha su starinski recept naših baka. Mogu se jednostavno napraviti, uz nekoliko sastojaka, a samo trebate paziti da ne zagore.
SASTOJCI:
450 g brašna
250 g mljevenih oraha
pola praška za pecivo
250 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
2 kašike meda
200 g šećera u prahu
PRIPREMA:
U veću posudu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe i vanilin šećer. Dobro izmiješajte i u sredini napravite udubljenje pa dodajte mast, med i jaje. Ručno umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u frižider sat vremena.
Kalupe za šape namastite i pospite brašnom. Izvadite tijesto iz frižidera, uzmite male komade tijesta i punite kalupe. Na kraju lagano pritisnite tijesto kako bi otisak kalupa bio izraženiji. Pazite da kalupe s tijestom ne napunite do vrha jer će zbog praška za pecivo tijesto narasti tokom pečenja.
Šape pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Gotove šape pustite da se ohlade toliko da se mogu držati u rukama. Tek tada izvadite kolačiće iz kalupa okretanjem i lupanjem o tvrdu podlogu. Šape prije posluživanja uvaljajte u šećer u prahu.
*Recept preuzet sa stranice “Recepttura”