Svijet

Ukrajinski mališani obilježavaju Svjetski dan djeteta svojim načinom borbe u ratu

Od početka rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru prošle godine, poginulo je oko 500 djece, a povrijeđeno je oko 1.000, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Milioni djece svakodnevno su izloženi zvucima sirena i eksplozija.Svjetski dan djeteta, 1. juni, provode u sjeni rata i borbi za preživljavanje.

Više od 15 mjeseci rata između Rusije i Ukrajine promijenilo je živote djece u Ukrajini, a milioni civila bili su prisiljeni napustiti svoju zemlju.

U prvim godinama života djeca su bila prisiljena da napuste svoju rodnu zemlju i žive na nepoznatim mjestima. Djeca koja su ostala u Ukrajini, ili su ubijena ili povrijeđena ili su pokušala da se naviknu na zvukove eksplozija koje su svakodnevno pratile zvuke sirena.

Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinets rekao je da je 483 djece do sada poginulo širom zemlje.U evidenciji Ukrajine postoje podaci da je 989 djece povrijeđeno, a 19.501 dijete nasilno odvedeno u Rusku Federaciju.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U sukobima između 2014. i 2022. koji su počeli u regionu Donbasa, aneksijom Krima od Rusije, poginulo je 152 djece.

Zbog rata u Ukrajini, milioni ljudi su morali napustiti svoje domove.Hiljade djece nisu mogle da se vrate u domove u oblasti Harkov, gdje su se od prvog dana rata vodili teški sukobi i mnoga naselja su uništena.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Otac osmero djece Valodja Kravčenko je morao napustiti selo Kurilivka u okrugu Kupjansk.Sada žive u kampusu Harkovskog nacionalnog univerziteta u Harkovu.

“Spasili su nas u napadima 29. septembra i doveli nas ovamo. Postali smo izbjeglice u našoj zemlji. Najmlađe dijete ima godinu, najstarije ima 20 godina. Imamo četiri dječaka i četiri djevojčice. Prvi dani su bili strašni”, ispričao je Kravčenko.

Jedna od njegovih kćerki Olesja (15) kazala je da su prvih dana rata bili u velikom strahu.U to vrijeme naš brat je studirao u Harkovu i bili smo jako zabrinuti za njega jer je grad bio bombardovan”, ispričala je Olesja.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Njena 18-godišnja sestra Miroslava rekla je da su bili kod kuće kada je počeo rat, a onda su se sklonili u skonište.

“U to vrijeme su pogođeni mostovi u blizini naše kuće. Tokom eksplozije, zidovi su padali dole, naravno da je bilo jako strašno. Naša kuća je oštećena. Prvi dan smo ostali u skloništu deset sati”, ispričala je Miroslava.

Mnoga djeca su svjedočila smrti braće i sestara.

Natalija Kučerenko (40), koja je sa porodicom evakuisana iz sela Vilshana u oblasti Harkov u grad Harkov, rekla je da se mjesecima nije mogla vratiti kući.

Tokom rata poginuo je njen 18-godišnji sin, a drugi je ranjen.

Ilija Gavračenko (15) je ostao bez brata, a i on je povrijeđen u jednom od napada.

“Naše škole su zatvorene zbog stalnih zračnih napada, pa sada imamo online nastavu”, rekao je učenik devetog razreda.

Prihvati notifikacije