Svijet

Ukrajina i Iran blizu prekida diplomatskih odnosa

Ukrajina je odlučila degradirati svoje diplomatske odnose s Iranom.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Razlog tome je, tvrde ukrajinske vlasti, isporuka iranskih bespilotnih letjelica Rusiji koje Moskva koristi u ratu u Ukrajini, a što u Teheranu demantiraju. 

Oduzeli vjerodajnice iranskom ambasadoru u Kijevu 

Kako su objavili u Kijevu, ukrajinske su vlasti odlučile uskratiti vjerodajnice iranskom ambasadoru  u Ukrajini te smanjiti broj diplomatskog osoblja u iranskoj ambasadi u Kijevu.

Tu je odluku ukrajinska diplomatija priopćila vršitelju dužnosti iranskog ambasadora u Kijevu, s obzirom na to da je ambasador odsutan i ne nalazi se u Ukrajini.

U ukrajinskom su Ministarstvu vanjskih poslova pritom ocijenili kako isporuka iranskih dronova Rusiji za Ukrajinu predstavlja “neprijateljski čin” i ozbiljan udaraca odnosima Kijeva i Teherana.

Zelenski kaže da je ukrajinska vojska srušila iranske dronove

Sličnu je poruku poslao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.  

“Danas je ruska vojska koristila iranske dronove za svoje napade. Svijet će znati za svaki primjer saradnje sa zlom i to će imati odgovarajuće posljedice”, poručio je u petak navečer Zelenski u svojoj video poruci, a prenio je Reuters.

Dodao je kako su ukrajinske snage dosad oborile osam iranskih dronova koje su ruske snage koristile u vojnim operacijama u Ukrajini.

Moskva i Teheran jačaju odnose

Ukrajina i SAD optužuju Iran da dronovima opskrbljuje rusku vojsku koja te bespilotne letjelice potom koristi u ratu u Ukrajini. Iran je odbacio te tvrdnje.

Uprkos tome, vidljivo je da se odnosi Teherana i Moskve kreću uzlaznom putanjom. Osim što Rusija i Iran dogovaraju saradnju u segmentu financija, posljednjih je mjeseci u igri i stvaranje “plinskog OPEC-a”, skupine koja bi dominirala svjetskim tržištem plina, a čija bi okosnica bili upravo Rusija i Iran, a o čemu je Una već pisala.  

Iran je, uz to, u procesu ulaska u BRICS i Šangajsku skupinu. U obje je grupe Rusija jedna od najznačajnijih članica.

Ovih je dana Teheran najavio i zajedničke vježbe ratnih mornarica Irana, Rusije i Kine.

I Rusija i Iran su pod sankcijama. Rusiji je Zapad sankcije uveo zbog invazije na Ukrajinu 24. februara, dok su Iranu sankcije uvedene zbog nuklearnog programa koji ta zemlja razvija.

Prihvati notifikacije