BiH

Uhapšeni bivša direktorica Biroa za zapošljavanje u Tuzli, sa kolegom osumnjičena za pronevjeru 1,2 miliona KM

Po nalogu Tužilaštva TK i naredbi Kantonalnog suda Tuzla istražitelji SKP MUP-a TK obavili su pretrese u Službi za zapošljavanje TK, te na još dvije lokacije u privatnim objektima u Sapni i Srebreniku.

FOTO: TUZLAPRESS
FOTO: TUZLAPRESS

Dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK su lišene slobode, a kako je saopćeno iz Tužilaštva radi se o bivšoj v.d direktorici i šefu odjeljenja općih i pravnih poslova.

– Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlašćenja a vezano za neregularnosti prilikom provedbe projekta sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih pod nazivom „Posao za sve 2022.“ u ukupnoj vrijednosti od 1.200.000 KM koji je objavljen u avgustu 2022. godine.

Neregularnosti se odnose na izmijenjene liste poslodavaca kojima su odobrena sredstva za sufinansiranje suprotno uslovima u objavljenom programu, odnosno na to da su favorizirani određeni poslodavci sa kojima su zaključeni ugovori a nisu bili na listi prioriteta, dok su određene firme koje su ispunjavale uslove umjesto njih stavljene na listu za čekanje i tako im je nanesena šteta.

Osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene, nakon čega će se odlučiti koje dalje mjere i radnje će biti poduzete u odnosu na osumnjičene osobe, saopćeno je iz tuzlanskog Tužilaštva.

Nezvanično se saznaje da se radi o bivšoj v.d. direktorici Službe za zapošljavanje TK Fatimi Budić i šefu Odjeljenja općih i pravnih poslova Šemsudinu Hasanoviću.

Prihvati notifikacije