IT

Ugašen jedan od najvećih svjetskih piratskih servisa

Najveće svjetsko antipiratsko udruženje, Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) objavilo je da je uspjelo da ugasi jedan od najvećih svjjetskih servisa za preuzimanje ilegalno dobijenih sadržaja, Extreme Download (Extreme-Down.com).

FOTO: ILUSTRACIJA/MEDIAPLAYNEWS
FOTO: ILUSTRACIJA/MEDIAPLAYNEWS

Ovaj servis je bio drugi najpopularniji piratski web u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja.

Extreme Download je postojao petnaestak godina, a dugo se opirao gašenju. Često su mijenjali domene, izbjegavali blokade francuskih ISP-ova i deindeksiranje s Googlea, a na kraju su “pali” kada je otkriven glavni operater stranice. On je identifikovan kao Tunižanin, koji je stranicu vodio iz mjesta Houmt Souk na tamošnjem ostrvu Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice je predao sve svoje domene udruženju ACE.

Extreme-down je nudio više od 40 hiljada naslova, tj. različitih filmova i serija, u izvornom obliku i lokalizovane na francuski jezik. Servis je bilježio između 14 i 15 miliona posjetilaca mjesečno. Osim iz Francuske, najveći promet su generisali korisnici iz Belgije, Kanade i Švajcarske – dakle, oni s francuskog govornog područja.

U prvim godinama rada, Extreme-down je samo agregovao linkove i preusmjeravao promet na tada veoma popularnu stranicu Megaupload. Vremenom je postao ogroman repozitorijum piratskog sadržaja i godinama se borio s pokušajima gašenja. Uspješnu akciju u udruženju ACE su proglasili velikom pobjedom za zaštitu autorskih prava u frankofonim zemljama.

Prihvati notifikacije