Svijet

UAE pomilovali Izraelku osuđenu na doživotnu robiju

Ujedinjeni Arapski Emirati oslobodili su Izraelku godinu dana nakon što je osuđena zbog posjedovanja droge.

FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH

Fidaa Kiwan otputovala je kući u nedjelju, a Izrael je njeno pomilovanje nazvao “posebnom gestom” predsjedniku Isaacu Herzogu, koji je zatražio njeno oslobađanje. Kiwan je uhapšena u aprilu 2021. zbog posjedovanja kanabisa i kokaina. Njena početna smrtna kazna smanjena je u žalbenom postupku na doživotni zatvor.

Izrael i UAE normalizirali su odnose prema sporazumu uz posredovanje SAD-a 2020.

Kiwan, arapsko-izraelska fotografkinja, bila je u poslovnoj posjeti Dubaiju kada je uhapšena. Prema riječima tužitelja, kod nje je pronađeno 50 g kokaina i 500 g kanabisa. Rekla je da kokain nije njen.

Kako je javio BBC, predsjednik Herzog pozvao je svog kolegu iz UAE, šeika Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, da je pomiluje. Nakon puštanja, Herzog je zahvalio predsjedniku UAE i poželio mu “mjesec dobrote i mira” za ramazan.

Prema sporazumu uz posredovanje SAD-a, poznatom kao Abrahamov sporazum, Izrael je normalizirao odnose s nekoliko arapskih zemalja. Od tada su veze između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela napredovale, trgovina raste, a izraelski turisti hrle u Dubai.

UAE, popularno odredište za odmor, ima strogu politiku protiv droga te čak posjedovanje i malih količina droge može rezultirati visokim novčanim ili zatvorskim kaznama.

Prihvati notifikacije