Region

U Zagrebu održan protest za zaustavljanje rata u Ukrajini

Ad hoc feministička antiratna koalicija održala je antiratni protest u povodu godišnjice Putinove invazije na Ukrajinu.

FOTO: STIPE MAJIĆ / ANADOLIJA
FOTO: STIPE MAJIĆ / ANADOLIJA

Protest na kojem je sudjelovalo više desetaka aktivista započeto je razvijanjem transparenta “Zaustavite rat odmah” i dijeljenjem letaka na Trgu bana Jelačića.

“Poanta ovog prosvjeda je poziv odgovornim političkim strukturama u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji i na međunarodnoj razini da se čim prije pokrenu ozbiljni diplomatski napori i pokuša postići primirje za početak, a potom i proces mirovnih pregovora”, poručeno je sa skupa.

Branka Galić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu apelirala je na prekid sukoba i na pregovaračke aktivnosti zaraćenih strana, s obzirom na drastičnu eskalaciju sukoba, na brojne ljudske žrtve i izbjeglice. Upozorila je na mogućnost izbijanja trećeg svjetskog rata zbog čega smatra da je ovaj poziv za pregovorima opravdan.

Izražavajući solidarnost sa žrtvama ruskog napada i rata u Ukrajini, feministkinje i mirovnjakinje iz Hrvatske, skupom “Zaustavite rat odmah” žele potaknuti odgovorne da što prije zaustave stradanje ljudi Ukrajine.

U okviru događanja, aktivisti su se okupili ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) gdje je izložena antiratna instalacija Vladimira Dodika Trokuta “Imagine”.

Prihvati notifikacije