Kultura

U Vogošći promovisana knjiga "A bili su samo djeca" (FOTO)

U prepunoj, Velikoj, sali općine Vogošća, u utorak (18.06.2024.) naveče, u sklopu manifestacije privrede, kulture i sporta “Vogošćanski dani 2024”, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod-Općinsko društvo Vogošća, upriličilo je promociju monografije “A bili su samo djeca-zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.", autora Husejina Omerovića.

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

Radi se o projektu koji je nedavno izašao u izdanju Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, a koji govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1995. godine na području prijeratne opštineVlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995.godine.

Pored autora o ovom djelu govorili su recenzenti profesor Hajrudin Mešić i doktor Sead Muratović. Promociju je moderirao Amir Mustafić.

Svojim prisustvom autora su podržali Džemaludin Latć, Safet Kešo,Zuhdija Hasanović, Bego Selimović, Nurdin ef. Grahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, Anes Džunuzović…

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

-Ovim projektom sam želio utvrditi identitet svakog ubijenog djeteta, utvrditi njihovu strukturu te ih tako, neizbrisivim tragom, otrgnuti od zaborava, kaže Husejin Omerović. U uređenim zemljava ovakve prjekte bi štampale institucije a ne pojedinci. Sramotno je da se o ubijenoj djeci ovog kraja malo zna, a ubijeno je 261 dijete. Muških 197, a ženskih 64. Posmrtni ostaci od 55 djece još uvijek nisu pronađeni. U knjizi postoje i dokumenti na osnovu kojih bi nadležna tužilaštva i sudovi lako mogli doći do imena onih koji su počinili zločin na nekom od ove djece. Nadati se da će oni, u vremenu pred nama, konačno, početi da rade prav posao.

-Ova knjiga je pokušaj da se na svjetlo dana iznese istina o stradanju djece opštine Vlasenica, kaže Hajrudin Mešić. Po ubijenoj djeci Vlasenice ništa ne zove, a kosti su im rasute širom bosanskog srednjeg Podrinja, i o njima nije napisana ni jedna pjesmica koja bi se našla u školskim udžbenicima. Husejin Omerović ovom knjigom, između ostalog, daje glas onima kojima je glas oduzet i podiže trajnispomenik ubijenoj djeci opštine Vlasenica.

U vom projektu autor je utvrdio potpuni identitet svakog ubijenog djeteta, te je, osim imena i prezimena žrtve, istražio i zabilježio podatke o mjestu i datumu ubistva, načinu ubistva, mjestu i datumu ukopa, kao i slučajeve gdje posmrtni ostaci ubijene djece Vlasenice nisu, još uvijek, pronađeni, istakao je Sead Muratović.

Posebna težina i značaj ovog djela ogleda se u činjenici da je autor prikupio veliki broj fotografija ubijene djece i slika nišana gdje nije uspio doći do fotografije, Čime je omogućio dobronamjernim čitaocima eliminiranje eventualnih dilema, i tako otkloni sumnju u istinitost podataka o identitetu ubijene djece, obimu i vrsti počinjenih ratnih zločina nad ubijenom djecom ovog kraja.

Inače, Husejin Omerović rođen je 1957. godine u Skugrićima kod Vlasenice. Osnovnu školu završio je u mjestu rođenja, srednju u Sarajevu, a

Filozofski fakultet-Odsijek Orijentalistika u Prištini 1982. godine. Tokom arersije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine bio je pripadnik Oružanih snaga naše zemlje.Iza njega je još jedna knjiga “Žrtve genocida na području Vlasenice 1992-1995”.