BiH

U Tužilaštvo BiH pristiglo preko 40 prijava, ali nije podignuta nijedna optužnica za negiranje genocida

Tužilaštvo BiH dosad nije podiglo niti jednu optužnicu za negiranje genocida i ratnih zločina iako je za više od godinu, u ovu pravosudnu instituciju pristiglo više od četrdeset prijava.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uprkos tome, efekti zakona prema kojem je negiranje genocida i ratnih zločina kažnjivo, nisu izostali.

Prošlo je više od godinu otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prelomio i nametnuo dopune zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Iako je taj njegov potez bio okidač za veliku političku krizu u našoj zemlji, efekat samog zakona nije izostao.

– Došlo je do znantnog smanjenja negiranja genocida na području entiteta RS, odakle je inače najviše negiranje i dolazilo – izjavio je Edin Ikanović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Isto je pokazala i analiza objava koje je na Twitteru i u medijima pratila Balkanska istraživačka mreža BiH, a njihov novinar Semir Mujkić kaže da je negiranje smanjeno te da političari daju opreznije izjave.

Ali, to se odnosi samo na bh. političare jer je negiranje genocida i ratnih zločina kod susjeda pojačano.

– Oni su poprimili druge forme, puno suptilnije, na puno grugačije načine se govori, nemate političare koji će otvoreno reći da se u Srebrenici nije desio genocid, nego će govoriti u drugim terminima – kaže Mujkić.

Tužilaštvo BiH do sada nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida i ratnih zločina iako je za više od godinu, u ovu pravosudnu instituciju pristiglo više od četrdeset prijava.

Iz Udruženja svjedoka i žrtava genocida poručuju da je vrijeme za konkretnije poteze Tužilaštva.

– Postoji bojazan kod tužilaca kada se radi o pokretanju postupaka. Mislim da je više od godinu dana bilo dovoljno da se upoznaju sa zakonom – rekao je za O kanal Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

– Neprocesuiranje ovih djela budi sumnje u Tužilaštvo, a mnogi se pribojavaju da će se bez sankcija sve vratiti na staro.

Postoji vremensko ograničenje koliko će efekti zakona postojati samo zato što zakon preventivno djeluje. Bez podizanja optužnica, bez presuda, bez kažnjavanja ljudi, taj će se efekat vremenom izgubiti. To je ono na šta upozoravaju stručnjaci – dodao je Mujkić.

Iluzorno je bilo očekivati da će negiranje automatski prestati ali od tužioca i sudija mnogi očekuju da pokažu kako zakon nije samo slovo na papiru te da za negatore slijede sankcije.

Prihvati notifikacije