BiH

U toku sjednica Predstavničkog doma PSBiH, Mehmedović postavio pitanje

U toku je redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Postavljanjem poslaničkih pitanja započela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na kojoj se treba razmatrati niz prijedloga za izmjene i dopune zakona, među kojima je i Zakona o PDV-u kojim je predviđeno ukidanje plaćanja poreza na doniranu hranu.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA) postavio je pitanje ministru prometa i komunikacija Edinu Forti. On je pojasnio da je riječ o Odluci o korištenju akumuliranog viška prihoda od Regulatorne agencije za komunikacije za 2021. godinu.

“Pitanje je zašto je ministarstvo u ovom obliku predložilo odluku o načinu korištenja sredstava? Da li ministarstvo podržava kupovinu dva poslovna prostora, jednog u Banjoj Luci u vrijednosti 3 miliona i drugog u Mostaru u vrijednosti od 2 miliona KM? Imate li podatke koliko će službenika raditi tu, s obzirom da Agencija očigledno krije taj podatak? Jestel svjesni da se prave paralelne regulatorne agencije u Mostaru i Banjoj Luci? Agencija već dvije decenije ima regulatorne sektore van Sarajeva i to nije sporno, ali oni od 2021. godine umjesto 2 sektora odlukom direktora imaju sada 4 i to najvažniju funkciju regulatora”, rekao je Mehmedović.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na predloženom dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je cilj obezbjeđivanje bolje kadrovske popunjenosti Oružanih snaga BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagač poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija. U obrazloženju su naveli da se izmjene odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Previdviđeno je i razmatranje prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te Zakona o državljanstvu BiH.

Poslanici bi trebali da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o moru, čiji su predlagač poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago. Predlagači obrazlažu da je potrebno donijeti ovaj zakon jer je BiH obalna zemlja i potrebno je da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj komisije Kolegija i Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko poslaničkih prijedloga o izmjenama i dopunama zakona i poslaničkih zaključaka.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, te informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH i informacijiu o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu.

Prihvati notifikacije