Sarajevo

U Sarajevu počeo osmi Festival bajke za djecu i odrasle

Osmi Festival bajke za djecu i odrasle počeo je u subotu, 22. oktobra i trajati će do 31. oktobra 2022. godine u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, Jelića broj 1.

FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO
FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Centralna manifestacija ovogodišnjeg festivala započela je radionicom slikanja prema Goethe-ovoj teoriji boja koju je održala gošća iz Hrvatske, Snježanka Jadrijević. Kao i do sada Festival obiluje radionicama, seminarima, promocijama i susretima pripovjedačkih pokreta a prije svega pripovijedačkim predstavama za sve, djecu i odrasle.

Narodne bajke iz Bosne i Hercegovine promovišu našu kulturnu baštinu, kao i narodne bajke iz cijelog svijeta. U ambijentu koji sa sobom donosi jesen, pripovjedat će i domaćin i gost u Bajci Tatjana Šojić, gošća iz Kanade Sarah Abušarar, Marina Đorđević, kao i odgajateljice iz sarajevskih valdorfskih vrtića koje uz članove udruženja „Bajka“ pripovijedaju za najmlađe u predstavama Vunenog pozorištanca.

Osmi Festival bajke zatvorit će Jasna Held, profesionalna pripovjedačica iz Dubrovnika koja je počasna članica Udruženja i suosnivač Festivala bajke u Sarajevu. Iz programa izdvajamo radionicu prstnih i gestovnih igara koju će održati naši gosti iz Beograda, „Valdorf“ društvo Srbije u saradnji sa Udruženjem za dječiju kulturu „Žar ptica“ i doajenom valdorfske pedagogije u Sarajevu, Leilom Kostić.

Neće izostati ni tradicionalna saradnja s Bibliotekom Sarajeva i Udruženjem „Djetlić“ u okviru radionica za uprizorenje bajki.

Prihvati notifikacije