Svijet

U Grčkoj preminuo i treći strani turista u sedmici

Pedesetpetogodišnji Amerikanac pronađen je mrtav na grčkom otoku Mathraki, što je treća smrt turista u sedmici nakon perioda neuobičajeno vrelog vremena.

FOTO: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU
FOTO: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Temperature su porasle iznad 40 stepeni Celziusa tokom ovog mjeseca, baš kada je počela sezona godišnjih odmora na udaljenim plažama, drevnim mjestima i planinskim stazama u Grčkoj.

Rani toplotni val podudario se s nizom nestanaka i smrti turista širom mediteranske zemlje, naglašavajući opasnosti izlaganja toploti. Postoji zajednički obrazac – svi su išli u šetnju po visokim temperaturama – izjavio je za Reuters Petros Vassilakis, portparol policije za južni Egej.

Tijelo britanskog TV voditelja Michaela Mosleya pronađeno je na otoku Symi 9. juna, nakon četvorodnevne operacije potrage avionima, dronovima i čamcima. Šetao je sam po visokim temperaturama prije nego je nestao.

Policija nije objavila identitet mrtvog Amerikanca, čije je tijelo u nedjelju pronađeno blizu plaže na Matrakiju. On je prebačen na otok Krf gdje će biti obavljena obdukcija, rekao je policijski zvaničnik za Reuters.

Sedamdesetčetverogodišnji nizozemski turista pronađen je mrtav na otoku Samos u subotu, a dva planinara pronađena su mrtva na Kritu 5. juna.

Spasilačke ekipe također su tragale za dvije Francuskinje, u dobi od 73 i 64 godine, na otoku Sikinos i 59-godišnjim američkim policajcem na Amorgosu. U toku su dvije operacije potrage na drugim otocima. Policija, vatrogasci i volonteri raspoređeni su uz pomoć drona i psa za spašavanje – kazao je Vasilakis.