BiH

Kad se već ne prave stadioni: U BiH se gradi moderna arena za koride (VIDEO)

U Bosni i Hercegovini održavaju se desetine korida, a posljednjih godina jedna od najpopularnijih je ona koja se održava u mjestu Kutanja kod Donjeg Vakufa.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/OBA  DOBRA AZEM ČAUŠ
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/OBA DOBRA AZEM ČAUŠ

Organizator te koride je Hajrudin Haseljić, vlasnik mesne industrije Bajra, koji je veliki zaljubljenik u borbe bikova pa se odlučio na nesvakidašnji potez.

Očito da on želi napraviti koridu koja će se razlikovati od svih ostalih , tako da je počeo sa izgradnjom prave savremene arene za borbu bikova, ali i tribina za gledaoce, kao i ostalih pratećih sadržaja.

Već godinama tradicionalna korida koju organizira Haseljić održava se prve nedjelje u augustu.

“Na svom ranču Kutanja Haseljić priprema za svoje gledaoce arenu sa tribinama. Ljubitelji borbi bikova imat će priliku da lijepo sjede na tribinama. Arena za bikove će biti preuređena, radi se i drenaža, neće biti blata… Ljubitelji ovog sporta uživat će u novom ruhu i ambijentu. Pripreme su u toku. Tribine će biti sa lijeve i desne strane, osam kaskada. Tu su i toaleti.” kaže voditelj korida Azem Čauš u videu koji je objavio na svom YouTube kanalu Oba dobra prenosi Faktor.

Tradiciju održavanja korida u BiH kritikuju mnoga udruženja za zaštitu životnija, ipak borbe bikova tradicionalno prati veliki broj ljudi. Najpoznatija korida u BiH donedavno se održavala u mjestu Čevljanovići gdje se pod bijelim šatorima i na livadama znalo okupiti i po 100.000 ljudi.

Pa kad se ne grade nogometne arene, stadioni, neka nama bar ovih za borbe bikova…