Život

Crveni polumjesec podijelio kurbansko meso porodicama u BiH

Prema informacijama Crvenog polumjeseca, na području Bosne i Hercegovine, u skladu s vjerskim propisima, za kurban je žrtvovano 50 komada krupne stoke.

FOTO: AA
FOTO: AA

Crveni polumjesec Turske kao i proteklih godina i ove godine organizirao je akcije podjele kurbanskog mesa u zemljama širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

U okviru kampanje kurbana za 2024. godinu, a kada je riječ o inozemstvo, žrtvovani su kurbani u ukupno 19 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama Crvenog polumjeseca, na području Bosne i Hercegovine, u skladu s vjerskim propisima, za kurban je žrtvovano 50 komada krupne stoke, što je 350 kurbana (jedno goveče se broji kao kurban za sedam osoba). Podjela mesa danas je realizirana na područje Hercegovine, a narednih dana će to biti učinjeno i u drugim regijama širom zemlje.

U aktivnosti žrtvovanja i podjele kurbanskog mesa u Bosni i Hercegovini učestvovao je zamjenik generalnog direktora Crvenog polumjeseca Turkiye Ramazan Saygili.

Saygili je naveo kako je Crveni polumjesec Turkiye dosegao cilj od 128.000 žrtvovanja u 20 zemalja, uključujući Turkiye, u okviru svoje tradicionalne kampanje žrtvovanja kurbana putem posrednika. Dio kampanje namijenjen Gazi proširen je dodatnom kvotom zbog velikog interesa.

Dodao je kako Crveni polumjesec Turkiye ima za cilj doprijeti do otprilike 3,8 miliona ljudi u potrebi žrtvama koje prinosi putem posrednika u 20 zemalja.