Magazin

Torta sa bademima je nešto što se ne odbija, evo kako je i napraviti

Za ljubitelje poslastica donosimo recept torte s bademima kojoj je zaista teško odoljeti.

FOTO: KUHAJTESNAMA.COM
FOTO: KUHAJTESNAMA.COM

Ovo je recept za tortu u kojoj ćete uživati, piše Coolinarka.

Sastojci:

– 100 g listića badema

– 200 g mljevenih badema

– 4 jajeta

– 200 g šećera

– 100 ml slatkog vrhnja

– 250 g maslaca

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. 100 g listića badema raširite po papiru za pečenje i u rerni ih malo pecite – dok ne porumene.

Fil: Razdvojte žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke sa 80 g šećera i 100 ml slatkog vrhnja stavite u šerpicu i ugrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje žicom, dok ne počne da se zgušnjava. Pazite da ne provri.

Kada se krem zgusne, ohladite ga tako što ćete staviti šerpu u veću šerpu koju ste prije toga napunili hladnom vodom. Neprestano miješajte žicom, dok se fil ne ohladi.

Maslac mikserom umutite u ohlađeni krem. Fil stavite u frižider.

Kora: Čvrsto umutite bjelanjke i dodajte 120 g šećera. Polako umiješajte u to i 200 g mljevenih badema.

Na veću tepsiju stavite papir za pečenje i od testa oblikujte pravougaonik. Koru pecite na 180 stepeni, ne duže od 15 minuta.

Skinite lagano papir i pustite da se kora ohladi. Isjecite koru na tri dijela.

Kore premažite filom, i na kraju cijelu tortu premažite ostatkom fila sa svih strana. Pospite tortu pečenim listićima badema.

Prijatno!

Prihvati notifikacije